Vill du bli Eurobonus Gold eller Diamond?

Hur kan man med ett par enkla steg bli en frequent flyer och få högre statusnivå inom SAS Eurobonus?

Hur kan man enkelt få tillgång till fasttrack, lounger och alla de andra fördelarna med att inneha en högre statusnivå?

Nå en högre statusnivå - Gold eller Diamond


Det är faktiskt enklare än du tror att nå en högre statusnivå inom Eurobonusprogrammet. Det vanligaste är såklart att det är en resenär som reser mycket, antingen många kortare flighter, eller ett mindre antal flighter, men långa distanser och således, mer influgna poäng, som får en högre status. Och grundregeln är, desto mer du flyger, desto högre statusnivå har du. Men det finns en möjlighet att nå högre status både snabbare och enklare. 

Här nedan ser du vad som krävs för respektive statusnivå:


bilder: www.sas.se

- 45 000 baspoäng per kvalificeringsperiod (12 månader)

  eller

- 45 enkelresor med SAS (vissa destinationer med Wideroe)

- 90 000 baspoäng per kvalificeringsperiod (12 månader)

  eller 

- 90 enkelresor med SAS (vissa destinationer med Wideroe)

Detta innebär alltså i praktiken att om du väljer att flyga 5 st tur och returresor Arlanda - Los Angeles med SAS i Go-kabinen, under din kvalificeringsperiod, kommer du att uppnå Eurobonus Gold status. Om du veckopendlar Arlanda - Umeå under 45 veckor, blir du Diamond. 


Men vad innebär kvalificeringsperiod? Det är helt enkelt den första månaden du blev medlem i SAS Eurobonus, och 12 månader framåt.

Själv blev jag medlem i november månad och således har jag kvalificeringsperiod mellan 1 november - 31 oktober. 

Det innebär att jag har mellan dessa datumen på mig att tjäna in så mycket baspoäng som möjligt, för att antingen höja eller bibehålla min statusnivå. Det är nämligen så, att du varje kvalificeringsperiod måste uppnå minst 45 000 baspoäng för att upprätthålla din statusnivå. Om du inte lyckas återkvalificera till din statusnivå nästkommande år, kommer du att flyttas nedåt en nivå. Om du innehar Diamond, och enbart samlar in 67 000 baspoäng under din kvalificeringsperiod, blir du därför nedgraderad till Gold. Skulle du inte flyga särskilt mycket alls, och inte ens kvala till Gold det året du är Diamond, landar du ändå på Gold. Detta kallas soft landing!


Genväg till en snabbare status

Om du som resenär är ute efter en högre status, men är tveksam till om du hinner göra 5 Arlanda - Los Angeles tur-och returresor varje år, finns det ett par enkla knep för att kunna uppnå statusnivån Eurobonus Gold. Har du läst avsnittet om olika typer av poäng, baspoäng och extrapoäng? Då vet du också om att baspoäng är sådant som krävs för att uppnå en högre statusnivå och dessa poängen intjänas genom att flyga med SAS och Star Alliance, och intjäningen varierar beroende på bokningsklass och destination. 


På Poängresan.se berättar jag också om olika typer av kreditkort som ger olika typer av förmåner, beroende på vilket kort man innehar. Jag använder mig utav två SAS-kopplade kreditkort, som båda bidrar till att höja min statusnivå hos SAS. American Express Elite Card samt SAS Eurobonus World Mastercard Premium.  

Tack vare dessa två korten får jag totalt 32 000 baspoäng på ett år. Det innebär i praktiken att det räcker för mig att resa en gång tur och retur Arlanda - Los Angeles samt en weekendresa till Europa under varje kvalificeringsperiod, för att behålla min statusnivå. 


Svårare än såhär är det inte att uppnå och bibehålla en hög statusnivå i Eurobonus med allt vad det innebär!


Enkelt förklarat vad som krävs för att uppnå statisnivån Eurobonus Gold:

- Ett Amex Elite (ger 20 000 baspoäng när årsavgiften betalas)

- Ett Mastercard Premium (ger 1000 baspoäng vid varje månads användande)

- Ytterligare 13 000 baspoäng per kvalificeringsperiod. (poäng du flyger in med SAS och Star Alliance)


Dock är det så att Mastercard Premium ger 1000 baspoäng per månad, och inte 12 000 på en gång, och de totala 32 000 baspoängen via kreditkorten når man först ihop i slutet på sin kvalificeringsperiod. Om du därför flyger in fler baspoäng tidigit i din kvalificeringsperiod, höjs din statusnivå till Gold så fort du passerat 45 000 poäng.