Steg 2. Vad är poäng? Baspoäng och extrapoäng?

Alla poäng är bra poäng!

I dagens samhälle finns det en uppsjö av olika medlemskap hos klädbutiker, mataffärer, hotell, flygbolag, bensinstationer och hyrbilsfirmor, Alla har de olika medlemskap som erbjuder olika typer av förmåner; rabatter, erbjudanden och möjligheten till att få bonusar. 

Själva medlemskapen är ofta gratis och ger olika mycket tillbaka till medlemmen, beroende på hur mycket man som medlem spenderar och hos vissa företag, vad som medlem har för statusnivå . 

T.ex. så kan man på vissa caféer få rabatter om man är medlem och betalar med en app i sin telefon, eller på en bensinstation, kan man få rabatt på drivmedel till sin bil. De allra flesta medlemskap gynnar på olika sätt kunden i någon form, och olika medlemskap ger olika mycket förmåner för kunden. Ett syfte med medlemskap, är såklart att skapa en lojalitet hos kunden, och få denne att fortsätta handla hos företaget där kunden är medlem.

Eftersom jag har resor som mitt stora intresse, har jag därför valt att fokusera på flygresor, och vilka poäng man kan tjäna som resenär! Och kom ihåg, alla poäng man kan tjäna som resenär, är bra poäng!


Till att börja med, vad är eurobonuspoäng och vad kan jag använda dem till?

I SAS medlemsprogram Eurobonus finns det två olika typer av poäng, Baspoäng och Extrapoäng:


Baspoäng är de poäng som är statusgrundande, och höjer resenärens statusnivå inom bonusprogrammet Eurobonus. 

Baspoäng kan bara tjänas in på tre olika sätt. 


1. Man flyger med SAS och Star Alliance, och beroende på bokningsklass och längd på flygningen, får man olika mycket baspoäng. Om man t.ex. bokar en resa med SAS, står det vid bokningen hur mycket poäng en viss resa genererar. En inrikesresa i SAS Go ger minst 100 baspoäng per enkelresa, beroende på bokningsklass. En resa från Köpenhamn - New York med SAS, ger minst 200 poäng per enkelresa, alltså minst 400 poäng för en tur och returresa för den lägsta bokningsklassen. I den högsta bokningsklassen i SAS Go tjänar man upp till 8000 eurobonuspoäng.


2. Om en medlem har kreditkort som genom medlemskap ger baspoäng, American Express Elite Card och SAS Eurobonus Mastercard Premium, får innehaven av korten totalt 32 000 baspoäng per år, som bidrar till att höja statusnivån. (20000 ifrån American Express och 1000 poäng per månad ifrån Mastercard Premium.


3. Man kan omvandla extrapoäng till baspoäng om man t.ex. är nära att kvalificera till en högre statusnivå. Extrapoängen är helt enkelt de poäng som kan användas till bl.a. flygbiljetter, bilhyror eller hotellnätter. Extrapoäng får man genom såklart genom att flyga med SAS eller Star Alliance. Det som kan vara förvirrande med just de influgna poängen, är att de poängen räknas både som baspoäng och extrapoäng. De höjer alltså både statusnivå samt man kan använda de poängen för att boka nya flygresor. 

Varje gång handlar med ett kreditkort, som är kopplat till sitt Eurobonuskonto, tjänar man extrapoäng. Oavsett om man handlar i mataffären, på restaurangen eller tankar bilen, tjänar man extrapoäng. Det finns även en hel del andra sätt att tjäna eurobonus extrapoäng. 


Att hyra en bil med hyrbilsfirmor som samarbetar med SAS, t.ex. Hertz, Avis, Sixt och Budget. Varje bolag har olika erbjudande vad gäller poängintjäning för SAS Eurobonus, och man kan tjäna alltifrån 500 poäng per bilhyra upp till 10 000 poäng beroende på om det pågår någon speciellt kampanj just då, längd på bilhyra och vilket bolag man hyr av. 


Att bo på hotell kan generera extrapoäng och det finns en hel del olika hotellkedjor som erbjuder poängintjäning hos eurobonus. Klicka här för att se vilka hotell som har samarbete med SAS. Välj "Kategori" och klicka på hotell. Glöm inte att dra ditt SAS-medlemskort vid övernattningen på hotellet!


För att tjäna ytterligare eurobonuspoäng använder jag SAS sida för onlineshopping. På onlineshoppingen finns hundratals butiker anslutna till eurobonusprogrammet och alla butiker ger olika mycket poäng. Varje vecka dyker det dessutom upp poängkampanjer, där du kan tjäna fler poäng än vanligt, just den veckan. Det innebär alltså att du dels tjänar poäng på att handla i den aktuella onlinebutiken, just för att du är medlem i Eurobonus. Dessutom kan du tjäna poäng på att handla med ditt kreditkort, om du har skaffat du ett SAS-kopplat kreditkort som genererar eurobonuspoäng. Du får alltså dubbla intjänade poäng. Hur mycket poäng beror på aktuell poängkampanj, och vilket kort du använder. 

Som du ser så finns det en hel del poäng att tjäna, och intjäningen kan gå snabbt!


Oavsett var och hur du samlar eurobonuspoäng, är ditt egna eurobonuskonto där alla poängen kommer att samlas. Det är sedan upp till dig som användare vad du vill göra för dina poäng. Viktigt att komma ihåg, är att poängen har 5 års giltighetstid, innan de försvinner. Om du innehar en högre statusnivå på Eurobonus, kallad Diamond, är dock giltighetstiden längre än så.

Vad kan jag använda mina poäng till?