Prova på att flyga i SAS Businessclass!

Att få åka i Businessclass är för många resenärer en dröm! Följ med till min businessguide där jag berättar hur du kan komma iväg på en resa i SAS Business, för enbart c:a 500 kr!

Separat kabin

Kabinen i SAS Business är enbart till för de 32 eller 40 passagerarna, beroende på flygplansmodellen man åker med, som åker i businessclass. Bakom rad 8, i den vänstra gången finns en kiosk med självservering där man kan hämta mat, dryck, godis och frukt under hela flygningen. Kabinen är luftig och konfigurationen på sätena är 1-2-1 vilket innebär att alla passagerare har tillgång till mittgång. Om du bestämmer dig för att sova under flygningen behöver du därför inte vara orolig att andra passagerare ska väcka dig när de ska lämna sitt eget säte.

Större säte

I SAS businessclass får du eget säte som är en helt fantastisk flygupplevelse. Sätet känns inte som en vanlig flygstol, och du sitter skönt med möjlighet att fälla sätet, i olika ställningar, från sittande till liggande. Vid den sistnämnda inställningen kan du dessutom bädda och göra om sätet till en säng.

Vill du se film gör du det på den stora HD-skärmen framför dig. Fjärrkontrollen hittar du till höger eller vänster om din axel beroende på vilket säte du sitter i.

Under avlastningsytan hittar du även ditt utfällbara bord, där du äter din mat; frukost, lunch eller middag. Och när du ätit färdigt? Ja då för du enkelt undan bordet, så slipper du ha tallrikar och glas i vägen tills de blir undanplockade av kabinpersonalen. 

Luta dig tillbaks, njut av filmen och luta tillbaka stolen, så kommer benstödet upp och du kan enkelt slappna av .

Avlastningsyta

Behöver du ladda din mobiltelefon eller din surfplatta? Eller kanske koppla in din laptop? Det är i denna del av din plats som SAS Business, enligt min mening, skiljer sig ifrån andra businessprodukter. Du kan tryggt förvara pass, plånbok eller mobiltelefonen på hyllan. Dessutom finns en hållare för en vattenflaska.

Stolens funktioner sköter du enkelt med tryckknapparna till vänster i bild, och välj om du vill ha sätet som en säng, eller bara fälla lite grann. Här hittar du även fjärrkontrollen till din HD-skärm.

Gör ditt säte till en säng

Har du en lång flygning framför dig eller känner du dig bara lite trött? Ska du jobba när du kommer fram till din destination? Anledningarna kan vara flera men tack vare att sätet går att fälla till en säng, får du chansen att sova under flygningen. 

En väska med hörselproppar, tandborste och ögonmask gör det lättare att sova, även om kabinen är ljus.

Min personliga åsikt är att sängen är väldigt skön, med lakan, täcke och kudde ifrån Hästens som ökar komforten rejält. 

Trerätters meny

När du funnit din plats i businesskabinen välkomnas du med ett glas champagne, vatten eller juice. Kort därefter får du en meny med den mat som serveras under flygningen. Beroende på vilken flight du har och vilka tider du flyger, är utbudet olika. Under långa flygningar kan det serveras flera olika måltider och huvudrätterna i businessclass är alltid trerätters där man ifrån menyn kan välja på ett flertal olika drycker, både med och utan alkohol. 

Självservering

Efter att första omgången mat serverats ombord, öppnar självserveringen ombord. Bakom rad 8 på vänster sida, bredvid galleyn, finns "kiosken". Här kan du bl.a. hämta läsk, frukt, godis, kaffe eller nudlar.


Självklart kan du få annan dryck av personalen om så önskas men kiosken är ett trevligt inslag under flygresan! Dessutom möjligheten att få med sig svenskt godis ut på semestern är inte helt fel heller!


Businessguiden - Din väg till en resa i Businessclass!

Genom ett par olika steg ska jag lära dig hur du kan komma iväg på en businessresa med ett par enkla medel. 

Vad är det bästa? Att du enbart kommer att betala några hundralappar eftersom du flyger för dina intjänade flygpoäng!

Har du någon gång gått ombord på ett flygplan och sett andra passagerare som flyger i businessclass bli välkomnade med ett glas champagne, och själv undrat: 

- Hur kan jag få möjligheten att åka i businessclass? - Isåfall kan du sluta fundera och istället börja tänka på när du vill åka, och vart.


Jag ska med några få enkla knep lära dig hur du kan åka till destinationer i hela världen, antingen ensam eller i sällskap med någon, i businessclass.

Som du hittills har kunnat läsa på poängresan.se är mycket av sidans syfte, att kunna se tjusningen med, och effekten av, att samla på sig flygpoäng med hjälp av kreditkort, webbhandel och planering av sina vardagliga inköp.


Det är i grunden med poängintjäning som du kommer att kunna resa iväg på en resa i businessclass. 


Följ med steg för steg, för hur du så snabbt som möjligt ska kunna komma iväg på en resa i businessclass!

Steg 1. Kreditkort 

Börja med att skaffa ett SAS-kopplat kreditkort ifrån American Express. Amex Premium och Amex Elite ger möjligheten att resa till halva poängpriset på en poängresa med SAS eller Star Alliance till hela världen. 

Om du vill samla mycket poäng, framförallt på dina dagliga inköp, är ett kreditkort kopplat till ditt eurobonuskonto en bra start. Flera av kreditkorten ger även en välkomstbonus om man ansöker via en värvningslänk. Ett Amex Premium eller Amex Elite kan vid en spendering på 150 000 kr på ett kalenderår ge en 2-4-1 voucher, som ger dig halva priset på en poängresa med SAS eller Star Alliance till hela världen. . 

Det innebär att du redan vid 50 000 intjänade eurobonuspoäng kan komma iväg på en resa i businessclass till USA eller Asien. Och du betalar enbart några hundralappar för flygskatten. Steg 2. Börja poängintjäningen

I korthet: Jaga poäng och jaga spendering! 

Använd alltid ditt Amex när du ska betala, oavsett om det är en dagens lunch, när du handlar i mataffären, köper flygbiljetter eller tankar din bil. För varje spenderad krona kommer du närmare din resa i businessclass. Tips! För att öka din spendering och komma närmare en 2-4-1 voucher:


- Skaffa ett extrakort till ditt kreditkort. Extrakortet kan du skaffa 

  till en familjemedlem eller en vän. På så sätt ökar du din 

  spendering och tjänar fler poäng. Extrakortens intjänade poäng hamnar 

  på ditt (huvudkortinnehavarens) konto och alla köp samlas på 

  en faktura. 


- Känner du någon som ska göra ett större inköp? Tv, soffa, 

  dator eller kanske rentav renovera badrummet eller hela 

  huset? Då ska du hålla dig framme och erbjuda dig att betala

  med ditt kort. Eller varför inte värva din kompis till Amex och få

  en rekryteringsbonus samtidigt som kompisen kommer iväg

  på en egen businessresa tack vare sin husrenovering.Steg 3. Glöm inte bort kampanjerna

Webbutiker, fysiska butiker, poängkampanjer på hyrbilsföretag eller flygbiljetter.

Håll hela tiden utkik efter diverse poängkampanjer hos hyrbilsföretag, webbutiker samt på sas.se.

Tag gärna del av tipsen jag lämnar här på poängresan.se, Instragram och Facebook. Många gånger kan poängkampanjer ge en extra skjuts med poäng mot just ditt poängmål, en resa i businessclass.


Om man jagar en högre statusnivå hos SAS samtidigt som man vill ha mer eurobonuspoäng, kan man göra en såkallad mileagerun, eller MR. Det är helt enkelt en resa man gör enbart i syfte att samla flygpoängen. Jag tänkte göra en mileagerun i december 2017, mest för att köpa en mobiltelefon i Los Angeles, då jag faktiskt kunde spara 100 kronor på att åka till Los Angeles och köpa mobiltelefonen, istället för att köpa den i Sverige. Jag valde dock att spendera 4 dagar på plats när jag ändå var där, istället för att åka hem direkt. Därför blev det ingen äkta mileagerun. För flygbiljetten Arlanda - Los Angeles betalade jag 3494 kr tur och retur. Det finns enligt mig två olika delar av den resekostnaden:

-  Dels fick jag uppleva Los Angeles under fyra dagar, med allt 

   vad det innebar, till ett riktigt bra pris!


- Dels fick jag 11250 baspoäng (25% extra intjäning p.g.a. min 

   statusnivå Diamond, i vanliga fall ger resan 9000 baspoäng). 

   Dessa 11250 poängen räckte sedan till att jag kunde göra en  

   tur och returresa inom Sverige. Alltså fick jag två resor till 

   priset av en Los Angelesresa! Där har du en av anledningarna 

   till varför du ska vara lojalitetsmedlem i Eurobonus och tjäna  

   flygpoäng. Nästa gång ett lågprisbolag är ett par 

   hundralappar billigare, se vad du får för förmåner i form av 

   lojalitetsbonus och poäng, och vad du kan använda de  

   poängen till. Steg 4. Poängsaldo och voucher

Håll koll på din spendering och din eventuella voucher. Detta gör du enklast på ditt eurobonuskonto samt mina sidor på American Express. Har du inte laddat ner SAS-appen till din mobiltelefon? Då är det dags nu. 

På dina respektive medlemssidor kan du enkelt få en överblick på dina poängsaldon samt vilken årsspendering du har just då, dvs. hur långt du har kvar till din första voucher. Du kan således enkelt planera dina inköp för att få ihop en 2-4-1 voucher det året. Om du på sommaren 2019 får ihop en 2-4-1 voucher, är den giltig att boka resor för fram till 31/12 2020. Bokningen av resan måste ske senast det datumet, men resan kan ske under 2021. Vouchern är alltså giltig för bokning innestående tid av året du erhållit vouchern samt kommande år. 


I din SAS-app kan du bl.a. följa dina vänner som är ute och resor, ditt poängsaldo, dina kommande flygningar, hur många flygningar du gjort och hur länge du varit i luften. På en översikt över kontoaktivitet ser man enkelt vilka poäng som kommit in på ditt konto.


Tänk på att du kan ha fler poäng på väg in på ditt eurobonuskonto, än vad som syns i Appen. Det kan t.ex. vara så att du har innestående poäng både på Amex och Mastercard, men de har ännu inte skickats över till ditt eurobonuskonto. Så se till att hålla utkik på alla tre ställen!

Steg 5. Äntligen dags att komma iväg!

Nu när du mottagit din voucher och du har rätt antal poäng på ditt eurobonuskonto är det dags att hitta en bonusresa som du vill boka. För att göra det enkelt för dig nu, kommer jag i ett par steg berätta hur du ska göra för att boka en businessclassbiljett med SAS. Om du behöver en detaljerad bokningsguide, klicka här eller scrolla längre ner på sidan.


- Gå in på www.sas.se och logga in på ditt eurobonuskonto

- Välj "Boka" och se till så att "tur och retur" är förvalt

- Välj avreseort och destination samt utrese- och  

   hemresedatum. Observera att du enbart kan flyga i SAS 

   Business till USA och Asien.

- Välj antal passagerare. Har du 50 000 poäng kan du åka själv  

   och har du 100 000 poäng, kan du ta med ett resesällskap

- När du klickar på sök, får du två alternativ. Välj "Betala med 

  Poäng, bästa pris", det övre av de två alternativen. 

- Förutsatt att det finns bonusplatser i alla tre kabinklasser, syns det siffrorna 30 000, 40 000 samt 50 000 p. Välj den som heter Business och kostar 50 000 poäng. Om det inte finns businessbiljetter aktuellt datum, måste du välja ett annat datum om du vill åka i SAS Business.


När du sedan valt en ut- och hemresa kommer det att finnas en ruta nedanför datumväljaren, där det står Kampanjer och Erbjudanden. Klicka på den rutan, för att se din 2-4-1 voucher. När du klickar på vouchern, kommer den att appliceras på din bokning, och poängpriset kommer sedan att halveras. Det enda du ska betala nu är skatterna för flygningen. Det gör du med ditt kreditkort.


Som jag tidigare berättat är en voucher giltig året du får den samt året som följer. Det innebär att om du gör en bokning för en bonusresa innan voucherns sista giltighetsdatum men med avresa efter att vouchern har gått ut, får du inte tillbaka vouchern om du skulle avboka resan. Är poängen fortsatt giltiga efter avresedatumet, får du tillbaka dom vid en eventuell avbokning. En bonusresa kan alltid ändras eller avbokas upp till ett dygn innan avresa. Kostnaden för detta är 150 kr per biljett. En påbörjad resa kan inte ändras.


Om du har ett Amex Premium eller Amex Elite, kan du även använda din voucher för att boka en bonusresa med flygbolag inom Star Alliance. Detta sker genom att man ringer SAS kontor i Tallinn.