Boka bonusresor med Star Alliance

Som du tidigare har kunnat läsa här på Poängresan.se kan du använda dina eurobonuspoäng för att flyga med SAS inom Sverige, Europa eller USA/Asien. En av fördelarna med att SAS är anslutet till Star Alliance, är att dina intjänade eurobonuspoäng även går att använda för flygningar med alla andra anslutna Star Allianceflygbolag. Antingen kan du använda poängen för att flyga till en destination dit SAS inte flyger, alternativt att du helt enkelt vill prova ett annat flygbolags flygplansmodell, kabin eller att flygtiderna helt enkelt passar dej bättre. Grunden är fortfarande att du ska tjäna ihop flygpoäng och sedan använda de som betalning för dina poängresor. Även din ihoptjänade 2-4-1 voucher (med Amex Premium och Amex Elite) gäller inom Star Alliance.

Ett antal skillnader med att boka med SAS eller övriga Star Alliancebolag

Till att börja med finns det ett par skillnader du bör känna till om du har för avsikt att boka poängresor med ett Star Alliancebolag istället för med SAS. Det är bra att känna till dessa då det skiljer bl.a. på poängkostnaden, kostnaden för flygskatter och tillägg samt hur du bokar dessa biljetterna.


Den första, och kanske mest synliga skillnaden, är att det skiljer i kostnad på antalet poäng för en resa med ett Star Alliancebolag istället för med SAS. Själva poängkostnaden för resan är samma inom hela Star Alliance, så det spelar ingen roll vilket bolag du väljer att flyga med. Det innebär att själva poängkostnaden för att åka ifrån Europa till Nordamerika, är likadan om du åker med Lufthansa, Air Canada eller United Airlines. Det som kan skilja de olika bolag emellan är kostnaden för skatterna, restid och sträcka.


Som du ser i tabellen nedan, så skiljer priserna något ifrån SAS poängpriser. T.ex. så kostar en resa med SAS i economy 60 000 poäng ifrån Europa till Nordamerika, medan det kostar 70 000 poäng med ett annat bolag inom Star Alliance. 

Tabell hämtad ifrån sas.se

Halva priset med en 2-4-1 voucher

Har du ett American Express Premium eller Elite Credit Card? Har du handlat för mer än 150 000 på ett kalenderår? Isåfall kan du använda din 2-4-1 voucher när du bokar din poängresa, även inom Star Alliance. Om du funderar på att boka en resa i Businessclass med t.ex. Lufthansa ifrån Europa till USA, kostar en sådan resa 130 000 eurobonuspoäng per person. Med en 2-4-1 voucher, kommer resan istället att kosta 65 000 poäng per person. Om du har 120 000 poäng, och en voucher, kan du åka två personer till poängpriset av en. Vouchern är synlig digitalt hos SAS i Tallinn när du gör din bokning. Om du samlar ihop 87 500 poäng och en voucher, kan du boka en resa för dig själv med Lufthansa First Class mellan Europa och Nordamerika, en upplevelse som få flygbolag överträffar! 

När det kommer till för flygskatterna för din poängresa, är skillnaden större inom Star Alliance, gentemot med SAS. Om du bokar en bonusresa hos SAS betalar du enbart flygskatten, som kan vara enbart några hundralappar för en resa i Businessclass mellan Köpenhamn och New York. För en bonusresa med Star Alliance skiljer sig kostnaden för flygskatt och bränsleavgift beroende på distansen du ska flyga, hur många segment resan innehåller samt bokningsklassen du ska åka i. Du får således betala lite mer än vad du får göra med SAS, däremot så får du en avsevärt mycket billigare flygbiljett än vad du skulle betalat om du köpt biljetten för pengar.

Dags att hitta dina biljetter!

Det är nu dags att hitta dina flygbiljetter och söka tillgänglighet kring när du vill åka. Beroende på vart du vill åka och när, kan det faktiskt finnas en relativt god tillgänglighet på bonusbiljetter eftersom du har ett större antal flygbolag (Star Alliance) att välja emellan. Dessutom, är det lättare att "sy ihop" en egen resa då du kan boka upp till åtta flighter på din resa. Det innebär att du t.ex. kan åka Köpenhamn - Frankfurt - New York - Las Vegas om du vill åka i en specifik kabin, t.ex. Lufthansas första klass. Förutsättningen är att det finns flygningar mellan respektive destination, och att det finns bonusbiljetter på de aktuella avgångarna.


Bokningen av en bonusresa sker bl.a. genom att man ringer till SAS kontor i Tallinn, som har möjlighet att utföra bokningar inom hela Star Alliance. Man kan även använda vanliga SAS kundtjänst när Tallinnkontoret har stängt, men min personliga erfarenhet är att det är bättre att ringa SAS Tallinn, mest för att jag anser att SAS vanliga kundtjänst är till för att hjälpa strandade kunder, ombokningar och andra problem som måste hanteras mer akut. Men innan jag ringer SAS i Tallinn, letar jag upp de flygningar som jag vill boka till min resa. 

Därför börjar jag med att visa hur man letar fram bonusbiljetter inom Star Alliance. Tag fram penna och papper, du behöver skriva upp dina flightnummer och datum, för att underlätta bokningen hos SAS Tallinn. 

Var ska du leta för att hitta tillgängliga bonusbiljetter?

Det finns en hel del olika verktyg på internet för att hitta bonusbiljetter med olika Star Alliancebolag. Ett vanligt sätt är att man går in på något flygbolags egna hemsida, registrerar sig i deras medlemsprogram, och därefter söker tillgänglighet på det flygbolagets bonusbiljetter. Personligen brukar jag använda United Airlines hemsida, då den är lättanvänd, har en bra översikt på biljetter samt att jag kan använda den utan att behöva registrera mig som medlem på deras hemsida. Här följer därför en hjälpguide till hur man bokar en bonusresa med hjälp av United Airlines hemsida, men kom ihåg, det finns fler sätt, och sidor, att hitta bonusbiljetter.

Uniteds hemsida kan användas för att boka både vanliga betalbiljetter men även bonusbiljetter. Delen i mitten är bokningsrutan, och är den som ska användas för att söka fram bonusbiljetter. 

Även om du ska göra en tur- och returresa är det enklast att hitta tillgängliga flighter genom att söka fram respektive flygning var för sig. Börja med att fylla i avresedatum och ifrån vilken flygplats du vill åka. Det kan var lite svårt att veta vilka flygbolag som reser ifrån vilka flygplatser och vilka datum. Därför får man räkna med sitta och leta lite just när det kommer till att boka bonusbiljetter via Star Alliance. Som exempel här har jag valt att åka ifrån Frankfurt i Tyskland, till New York. Jag vill särskilt prova Lufthansa Business Class i deras Boeing 747-800 Intercontinental, som är en väldigt trevlig businessprodukt. Jag väljer därför flighten ifrån FRA - JFK (då Lufthansa flyger till John F Kennedy flygplatsen med sin Boeing 747-8i. FRA och JFK är flygplatskod och betyder Frankfurt och John F Kennedy-flygplatsen. Alla flygplatser har en egen kod, t.ex. London Heathrow LHR och Stockholm Arlanda, ARN. Det går lika bra att skriva i namnet på en stad, och sedan välja aktuell flygplats. Tänk på att det kan vara bra att variera mellan flygplatserna då vissa flighter inte dyker upp, om en stad har flera flygplatser och ett visst flygbolag enbart trafikerar en av flygplatserna.

När jag söker fram bonusbiljetter, kan jag använda både stadens namn jag vill åka till och från, samt den speciella flygplatsens namn, i detta fallet FRA och JFK. Genom att skriva New York, alltså staden, kan jag få möjligheten att välja flighter till både Newark, La Guardia samt John F Kennedy, då det finns tre flygplatser i New York.. Däremot är det inte säkert att jag kommer kunna välja alla flygplatser som direkt ankomstflygplats, då jag får flyga via t.ex. Washington för att komma till La Guardia. Detta p.g.a. att Lufthansa inte trafikerar La Guardia.


Jag väljer sedan datumet för min utresa. Eftersom jag har valt en enkelbiljett (än så länge enbart för att hitta flighter lättare) ska det bara finnas ett datum i rutan. 


Därefter väljer jag antal passagerare, och eftersom jag ska åka själv, väljer jag 1 till antalet. 


Jag är sugen på att prova Businessclass på Lufthansas Boeing 747-8i och väljer därför Business or First. Jag kommer ändå att få upp flera olika bokningsklasser om de finns tillgängliga. 


Det sista viktiga jag gör innan jag söker fram min resa, är att bocka i rutan "Search for award travel". Den rutan gör att jag söker fram bonusresor istället för resor för pengar. Jag trycker sedan på sök!

Det viktiga är att hålla utkik i rutan "Business Saver Award" om det är businessbiljetter du letar efter, då det är dessa som är bokningsbara för Eurobonusmedlemmar. Likadant om man vill åka i First Class, då är det "First Saver Award" biljetter man ska hålla utkik efter. Finns det valbara biljetter i Economy, är dessa i regel alltid bokningsbara.

När sökresultatet har laddats ser jag en hel del olika alternativ på resor. Avgångstider, flygbolag, restid och antalet mellanlandningar. Under fliken "Details" ser jag mer detaljerat vilken flygplanstyp som trafikerar respektive sträcka, och vilket flygbolag som flyger vilken del. Eftersom detta enbart är 1 flight sträckan FRA - JFK, är det enbart ett flygbolag som flyger just denna flighten, Lufthansa. Då New York / Frankfurt är vanliga destinationer skulle andra alternativ kunna komma upp, t.ex. United själva, Air Canada via Toronto eller SAS via Köpenhamn.


För att kunna göra en bokning är det viktigt att jag antecknar vilket datum jag har hittat en tillgänglig bonusresa, och flightnumret. I detta fallet är det den 22:a april, och flighten heter LH 404. För att underlätta min bokning, skriver jag ner uppgifterna på ett papper. Utresa: 22 april, FRA - JFK LH404


För att boka hemresan gör jag på samma sätt som när jag sökte fram utresan. Men jag vänder såklart på rutten och anger JFK i avreseort och Frankfurt i destinationen. Jag vill åka hem en vecka senare, alltså den 29:e april. Som jag ser på sökresultatet nedan, kan jag välja på två olika flighter. Dels LH401 som går 16:10 på eftermiddagen lokal tid, och 21:55 på kvällen. Då jag vill ha mer tid på plats i New York, och få en mer naturlig sömnrytm, väljer jag den senare flighten LH 405. 

Jag hade dock lika gärna kunnat välja LH401 och få prova Lufthansas Airbus A380, vilket är ett av mina favoritflygplan. Jag tycker det är roligt att byta lite flygplansmodeller om jag har möjlighet och med en poängbokning ökar den möjligheten, om det finns flera flighter att välja mellan. När jag bestämt mig för vilken flight jag vill åka, i detta fallet LH405, klockan 21:55, antecknar jag ner hemresan till 29 april, LH405. 


Det viktiga är att hålla utkik i rutan "Business Saver Award" om det är businessbiljetter du letar efter, då det är dessa som är bokningsbara för Eurobonusmedlemmar. Likadant om man vill åka i First Class, då är det "First Saver Award" biljetter man ska hålla utkik efter. Finns det valbara biljetter i Economy, är dessa i regel alltid bokningsbara.

Nu har jag hittat två flighter, till och från New York. Men nu börjar resan i Frankfurt? Hur kommer jag dit? Och varför ska jag hålla reda på respektive flightnummer?


Alltid när jag bokar bonusresor och vill flyga med Star Alliancebolag, väljer jag att börja med att hitta biljetter till den längsta rutten, och där det kan vara svårast att hitta biljetter. I detta fallet är det svårare att hitta businessbiljetter mellan Frankfurt och New York, än vad det är att hitta bonusbiljetter i SAS Go / Plus mellan Köpenhamn och Frankfurt. 

I detta fallet ville jag prova Lufthansas Businessclass på en Boeing 747-8i. Därför valde jag att hitta en sådan biljett först, då det finns färre businessbiljetter ifrån Europa och ut i världen, än vad det finns bonusresor inom Europa som kan ta mig ifrån min "hemmaflygplats" som i detta fallet blir Köpenhamn, till flygplatsen jag ska flyga ut ifrån. Det blir ingen skillnad i poängkostnad för att lägga på en extra flygning inom Europa, då poängkostnaden beräknas på världsdel som du kan se i tabellen högre upp på sidan. Det som kan skilja sig lite grann, är skatterna som jag får betala. 


Efter att ha fått fram mina resedatum med Lufthansa, väljer jag nu att hitta bonusresor med SAS ifrån Kastrup till Frankfurt. Jag kan använda mig av både Uniteds hemsida och SAS egna sökmotor för bonusresor. För att underlätta för mig själv, använder jag SAS sida för bokning av bonusbiljetter Köpenhamn - Frankfurt. I detta fallet kan jag välja att söka på både utresedatum och hemresa. Kom också ihåg att poängpriset som du nu ser på sas.se, är för att resa Köpenhamn - Frankfurt tur och retur, som om detta vore en separat resa. Den totala poängkostnaden att åka Köpenhamn - Frankfurt - New York - Frankfurt - Köpenhamn, är fortfarande 130 000 poäng. 

Den enda anledningen jag söker fram flighterna, är för att hitta lediga bonusplatser på de datumen jag behöver åka. 

Min utresa ifrån Frankfurt till New York är 17:15 på eftermiddagen, och jag väljer då att flyga med SK675 som avgår 13:15 ifrån Köpenhamn. Eftersom SK675 landar 14:45 får jag c:a 2,5 timme i Frankfurt vilket gör att jag hinner byta gate i lugn och ro och ta en sväng förbi Lufthansa Business Lounge, till vilken jag har tillgång eftersom jag åker i Lufthansa Business Class. Det som är viktigt att tänka på vid bokning av poängresor där du letar egna flighter för att sy ihop din resa, är att du ska se till så att det är gott om tid mellan flighterna, så att du inte riskerar att missa din avgång. Ibland kan medarbetaren vid resebokningen varna för att du får en kort anslutning, men det är alltid bäst att tänka själv, om tiden emellan är rimlig. Faktorer som kan påverka om du hinner med din anslutning är passkontroll, ny säkerhetskontroll, terminalbyte och gatebyte.

På hemresan valde jag LH405 ifrån New York till Frankfurt. Den flighten landar klockan 11:35 lokal tid i Frankfurt. och således kan jag tidigast ta flighten som går 15:30 till Köpenhamn. Det är Sk676 (flightnummer och flygplanstyp ser jag genom att trycka på "i" knappen till höger om flygtiden. Jag kan, om jag vill och orkar, välja 20:30 flighten ifrån Frankfurt,och isåfall tillbringa eftermiddagen inne i Frankfurt för lite sightseeing. Möjligheten att kunna sy ihop sin egna rutt, förutsatt att man håller sig till de regler som finns, är en klar fördel med att boka en poängresa!

Dags att boka!

Det är nu dags att boka din bonusresa. Jag hoppas att du har dina flighter uppskrivna på en lapp eller i din telefon. Det gör det mycket enklare att boka via telefon.

Det du behöver för att ringa till SAS i Tallinn:

- Din telefon, ring 018 - 480 91 67

- Ditt betalkort

- Informationen om önskade flighter

- Ditt eurobonusnummer, samt kod för telefonbokning. Om du 

  inte har en sådan, får du ett sms när du påbörjar bokningen.


När du ringer och vill boka flygresan, uppge flight för flight, datum för datum. Skatterna betalas genom att du uppger ditt kreditkortsnummer per telefon. Du kommer sedan att få en bokningsbekräftelse per mail, att du har en resa bokad! Resan kommer även att bli synlig i din SAS-app i din mobiltelefon.


SAS Bokningsservice i Tallinn används i första hand vid bokning av just 2-4-1 vouchers. Utanför deras öppettider kan samma bokningar göras via vanliga SAS Kundservice, men vanliga poängbokningar, går ej att göra via SAS Tallinn.

Totalkostnad:

130 000 eurobonuspoäng (för två passagerare)

1 st 2-4-1 voucher

1400 kr i skatt per passagerare, totalt 2800 kr.


Skatterna varierer beroende på vilken sträcka du väljer att flyga, antal stopp och flygbolag. Räkna mellan 1300-1700 kr i skatt per passagerare och flygbiljett.


Om du skulle betalt motsvarande biljett i pengar : 82 000 kr. 

(Framsökt på Lufthansas hemsida, samma datum, samma flex)

Om du efter genomförd bokning kommer på att du vill göra en ändring i resan, t.ex. boka ett senare eller tidigare flyg, eller ändra rutt, kostar en ändring av biljetten 150 kr i avgift. Det som kan tillkomma, är också skillnaden i skatter, men det kan lika gärna bli billigare skatter beroende på vilken rutt du väljer och bolag, och isåfall får du tillbaka mellanskillnaden.


En bonusresa bokad på detta sätt, är alltid avbokningsbar upp till 24 timmar innan avgång. En påbörjad bonusresa kan inte ändras. Om du väljer att avboka bonusresan, får du tillbaka poängen, vouchern (om giltighetstiden inte passerat) samt de betalda skatterna om du avbokar resan inom 24 timmar efter att du bokat den. Om du skulle avboka senare får du tillbaka allt du betalat förutom 450 kr i serviceavgift.


Oavsett om du vill boka en resa i economy, business eller first class, sker bokningen på samma sätt. Att boka en resa kan kräva att du sitter en liten stund för att hitta platstillgänglighet och resor till den destination du önskar. Men slutresultatet kan bli magiskt!


Kontakta mig gärna om du har frågor!