SAS American Express Elite Credit Card

Elite Card är det av de tre SAS-kopplade kreditkort ifrån American Express som ger mest förmåner, och eurobonuspoäng. Är du, eller vill bli, en frequent flyer, med målet att få högre statusnivå inom SAS Eurobonus, är Elite Card kortet för dej! Jag använder själv Elite Card just för att det höjer min statusnivå inom SAS Eurobonusprogram och Elitekortet gör att jag alltid innehar minst Silverstatus. Förutom att jag får de 20 000 statusgrundande poängen varje år ger Elite Card bl.a. följande:


- 20 poäng per spenderad 100–lapp.

- 400 kr i månadsavgift eller 4800 kr i årsavgift.

- En omfattande reseförsäkring, inkl. självriskeliminering på hyrbil!

- Möjlighet att uppnå 2 st "2-4- 1 voucher" per kalenderår. (för att uppnå 2 vouchers, krävs en spendering på 300 000 kronor på ett  

  kalenderår, för 1 voucher, krävs en spendering på 150 000 kr på ett kalenderår)

- Förtur till konsertbiljetter och andra evenemang. Som kund hos American Express får man reda på när biljetterna ska släppas och  

  möjlighet att köpa dessa tidigare än icke medlemmar. 

- "Lounge on The Go!" En ny förmån på Pontus In The Air på Arlanda. Helt enkelt lite mat att ta med ombord på flygplanet!

Årsavgift 4800 :- 

Elite Card har en årsavgift på 4800 kronor, eller 400 kr per månad beroende på hur man vill betala för sitt kort. I det priset ingår bl.a. en omfattande reseförsäkring. Dessutom är man alltid minst Silvermedlem i Eurobonusprogrammet, tack vare de årliga 20 000 baspoängen som ingår!.

Med Elite Card finns även möjligheten att få upp till två "2-4-1 vouchers" vilket i praktiken halverar poängkostnaden på en bonusresa för upp till två personer.

Tre extrakort ingår

Med Elite Card ingår tre extrakort, vilket innebär att upp till tre familjemedlemmar eller vänner får ett varsitt kort där du som huvudkortinnehavar får poängen på deras inköp till ditt eurobonuskonto. Fakturan på inköpen kommer till dig som är huvudkortsinnehavare. På detta sättet ökar din poängintjäning och du når snabbare en voucher!

Från 20 eurobonuspoäng per 100-lapp!

För varje spenderad 100-lapp tjänar du 20 eurobonuspoäng. Om man dessutom kopplar ihop sitt kreditkort med sitt eurobonusnummer, kan man få ytterligare poäng med Eurobonus samarbetspartners!


Det innebär alltså att efter varje spendering på 150 000 kronor, har du tjänat ihop till minst en tur och returresa till USA eller Asien med SAS Go (ekonomiklass) . Om man dessutom lyckas tjäna in ännu fler poäng, t.ex. handlar i SAS webshop, flyger med SAS och Star Alliance samt hyr bil med en av SAS samarbetspartners, kan det istället leda till en resa i SAS Business!

2-4-1 voucher 

(TwoForOne)

Om du spenderar 150 000 kronor på ett kalenderår, får du en voucher, eller rabattkod, som gör att du kan boka en poängresa med SAS eller Star Alliance, till halva poängpriset. Antingen väljer du att resa ensam eller så kan du ta med din sambo, en familjemedlem eller en kompis, därav namnet 2 för 1-voucher. Det innebär att om du har 100 000 poäng, så kan ni åka två personer i businessclass, med SAS från t.ex. Stockholm till Los Angeles och enbart betala flygskatterna. Om en sådan resa skulle betalas med pengar, skulle den kosta mellan 40 000-50 000 kronor. Med poäng kostar den resan 100 000 poäng, 1 st 2-4-1 voucher samt c:a 1000 kronor i skatter. 

Med ett Elite Card, kan du få upp till två vouchers på ett kalenderår, om du uppnår en spendering på 300 000 kronor under samma kalenderår. 


Vouchern är giltig att använda innestående år, samt året därpå. Så om du får en voucher i Oktober 2021, kan du använda den för att boka resor senast 31/12 2022. Det innebär att du kan boka resor som sker under 2023 men när voucherns giltighetstid har passerat kan du inte ändra resan och om du avbokar resan får du inte heller tillbaka vouchern.

Lounge On The Go!

På Arlandas Terminal 5 ligger Amex Lounge by Pontus i samma lokal som restaurangen Pontus in The Air. In till själva Loungen har Amex Platinum och Centurionmedlemmar tillträde med sina respektive kreditkort. Men som Amex Elitemedlem har man möjlighet att ta med mat enligt "Lounge On The Go" konceptet.


När man kommer uppför trappan till restaurangen säger man helt enkelt till personalen att man vill ta med sig mat on the go och efter en kort stund får man med sig mat i en påse!


När jag flög till Kiruna hade jag en kort anslutning på Arlanda och då passade det utmärkt att ta Lounge on The Go och äta lunchen ombord på flygplanet!


Förutom på Pontus In The Air kan du även utnyttja Lounge On The Go på Espresso House på följande flygplatser:

Malmö Sturup, Luleå, Göteborg Landvetter (utrikeshallen), Visby, Köpenhamn Kastrup och Vanda-Helsingfors. På Oslo Gardermoen kan du använda samma koncept på Ritazza (inrikesterminalen).


Med Amex Elite kan du som huvudkortmedlem handla ett paket per dag och det gäller enbart vid avresa, inte ankomst.

Skaffa extrakort

Ett tips är att skaffa extrakort till din sambo, barn eller föräldrar. Desto fler kort som är kopplade till Ditt konto, desto mer ökar poängintjäningen och du närmar dej en voucher snabbare. 

Alla inköpen kommer på huvudkortinnehavarens faktura, men det går enkelt att skilja inköpen åt och se vem som gjort vilka inköp med vilket kort.

Betala snabbare

Du kan när som helst betala det du handlat på ditt kort. Du behöver inte vänta på att fakturan landar i din brevlåda. Ditt OCR-nummer är alltid detsamma varpå det är enkelt att göra inbetalningar.

På så sätt höjs din kredit igen, och du kan fortsätta att handla!

Vill du ha tips och hjälp? 

Syftet med Poängresan.se är att inspirera och hjälpa fler att hitta bra flygbiljetter och främst, att kunna resa för poäng. Jag svarar gärna på frågor om hur ni kan optimera poängintjäning, och hur ni kan boka resor och flyga för poäng! 

Om ni har frågor, vill få tips eller om ni vill bli rekryterade till American Express, och därigenom få en välkomstbonus, kontakta mig genom mitt kontaktformulär!

Har du frågor kring Amex Elite?

Har du frågor kring ditt Amex Elie ? Hur ska man göra för att boka resor eller hur optimerar man som poängsamlare sin poängintjäning?


Du kanske är nyfiken på att bli Eurobonus Diamond eller Eurobonus Gold och vill få hjälp med tips och trix hur man uppnår en högre statusnivå inom Eurobonus?


Tveka inte att höra av er för att ställa frågor kring poängresor, poängintjäning eller vilket kreditkort jag anser är bäst för er?


Använd isåfall mitt kontaktformulär!

Kreditkort med 15,99% årsränta. Vid fullt kreditutnyttjande om 135 000 kr under 12 mån är den effektiva räntan 22,08% (Sept 2016)

Kreditgräns från 30 000 kr upp till 600 000 kr.