American Express Platinum Credit Card

Kortet för resenären som vill krydda sitt resande extra mycket!

- Tillgång till Amex egna flygplatslounger, t.ex. Amex Lounge by Pontus på Arlanda samt Centurionlounger världen över

- Medlemskap i Priority Pass ingår (tillgång till nästan 1200 flygplatslounger runt om i världen)

- Hög status hos flera hotellprogram

- Medlemskap i hyrbilsfirmor, samt möjlighet att erhålla en högre statusnivå hos bl.a. Avis och Hertz

- Särskilda inbjudningar till konserter, events och restauranger

- En omfattande reseförsäkring

- Poäng på varje spenderad krona

- Extrakort ingår

- Prioriterad säkerhetskontroll på Stockholm Arlanda flygplats!

- Prioriterad säkerhetskontroll på Göteborg Landvetter flygplats!

- Prioriterad säkerhetskontroll på Malmö Sturup flygplats!


Amex Platinum

Amex Platinum är det kort som gör att du som resenär öppnar portarna till ett ännu mer innehållsrikt resande. Kortet är inte kopplat till SAS Eurobonus, utan till American Express egna bonusprogram Membership Rewards. Kortet kommer att krydda ditt resande och göra att du kan njuta extra mycket av flygplatsvistelser, hotellövernattningar och mycket mer. 


Dessutom ger Amex Platinum flera upplevelser i vardagen, utan att du är på resande fot! Vad sägs t.ex. om kampanjer på mataffärer där du får en viss summa krediterad på din faktura, eller prova på olika tidningsprenumerationer?


Välkommen till min guide där jag berättar om American Express Platinum Credit Card!

Bild: americanexpress.com

Amex by Pontus in the Air

American Express Lounge by Pontus är det korrekta namnet på loungen som ligger på inne på restaurangen Pontus in the Air på Arlanda, Terminal 5. 


På loungedelen av restaurangen har enbart du som Amex Platinum eller Centurionmedlem tillträde. Som kortinnehavare har du även möjlighet att ta med en gäst. Om du dessutom har gett ett extrakort till någon du känner, kan ni totalt vara fyra personer som får tillträde till loungen. Huvudkortinnehavaren, extrakortmedlemmen samt varsin gäst.


Inne i loungen får du sedan möjlighet att beställa frukost eller mat ifrån en meny. 

Fram till klockan 10:00 på morgonen serveras frukost, med granola, flera alternativ av bröd samt färsk juice och kaffe.


Efter klockan 10:00 kan du som platinumkortinnehavare beställa mat ifrån en meny som varierar ifrån månad till månad. Både frukosten och maten ifrån menyn är gratis, och likaså dryck, bl.a. läsk, öl och vin. 


Om du önskar, kan du även beställa mat och dryck ifrån den vanliga restaurangens meny, och få den serverad inne i loungen. Den maten ingår dock inte i loungens gratisutbud.

The Centurion lounge

På nio flygplatser runtom i världen finns The Centurion Lounge. Det är American Express egna flygplatslounger som vänder sig till Platinum och Centurionmedlemmar, för att ge resenären en riktigt lyxig loungeupplevelse. Här finns ett stort utbud av mat och dryck. På många av loungerna erbjuds även olika möjligheter till dusch, massage och möjligheten att koppla av. Allting i loungen ingår såklart i ditt kortmedlemskap.


På The Centurion Lounge på Hong Kongs flygplats kan man som besökare boka en tid för att duscha om man t.ex. flugit till Hong Kong och ska vidare med ett anslutningsflyg eller om man börjar resan på Hong Kongs flygplats men man vill fräscha upp sig.


The Centurion Lounge finns på flygplatserna i:

Hong Kong, New York (La Guardia och John F. Kennedy), Charlotte, Dallas, Miami, Las Vegas, San Francisco, Denver, Seattle, Los Angeles, Houston, Phoenix och Philadelphia. 


Om du är innehavare av ett platinumkort, kan du ta med dig upp till två gäster utan extra kostnad. Om du ska ta med fler gäster utöver de två, tillkommer en extra avgift.The Centurion Lounge, Hong Kong

Priority Pass 

Med ett priority pass lägger du extra krydda på ditt resande. På många flygplatser finns ett flertal olika lounger dit du som resenär har tillgång med ditt priority pass. Runt om i världen finns det c:a 1000 flygplatslounger som du, och en gäst, har tillgång till. 


Beroende på vilken typ av lounge och var du är någonstans, finns det olika utbud av service på någon av loungerna dit du har tillträde. På vissa lounger kan du duscha, ta en massage eller vila några timmar. Ibland kostar t.ex. massagen eller ett vilorum någon hundralapp och ibland är det gratis, allt beror på loungen.


På de allra flesta lounger brukar det serveras mat och vara fri bar. Senast jag besökte Plaza Premiumloungen på Heathrow i London, fanns där grillbuffé och fri dryck. Det finns även en bartender som gör drinkar på beställning om man så önskar.


Fördelen med ett priority pass är att det är ditt kort som ger dig tillgång till loungen, oaktat vilket flygbolag du reser med. Är du därför alltid ute efter billigare biljetter och flyger med olika allianser och flygbolag varje gång, är ett Amex Platinum med Priority Pass ett väldigt bra kort för dig, då du inte är beroende av högre status!

Hotellprogram

När jag skaffade mitt Amex Platinum, gjorde jag det bl.a. för att få högre statusnivå hos ett par olika hotellkedjor. Bara genom att skaffa Amex Platinum, blev jag guldmedlem hos bl.a. Hilton, SPG som har ett flertal märken såsom Sheraton, W och Westin, samt jag blev även guldmedlem hos Marriott, tack vare att jag kunde matcha min status hos SPG till Marriotts medlemsprogram. Detta gjorde jag via SPG som samarbetar med Marriott.

Tack vare de högre statusnivåerna hos hotellen, får jag beroende på vart jag bor bl.a. gratis uppgradering av rum, gratis frukost, middagsbuffé och prioriterad incheckning. Lite motsvarande att ha högre status hos ett flygbolag.


De hotellprogram som ger högre statusnivå med Amex Platinum: 

Radisson Rewards - Gold

MeliaRewards - Gold

Hilton Honors - Gold

Marriott Bonvoy - Gold Elite


Dessutom får man bl.a. uppgraderingar och presentvouchers på hotell som Fine Hotels and Resorts, The Vacation Collection samt The Hotel Collection.

Bilhyror 

När du fått ditt Platinumkort, kan du ansöka om medlemskap i Hertz samt Avis. Som Hertz medlem blir du Guldmedlem i Hertz bonusprogram. Hos Avis blir du medlem i Avis preferred och får upp till 15% rabatt på bilbokningar. 

Med både Hertz och Avis tjänar du eurobonuspoäng på din bokning. Poängintjäningen beror helt och hållet på vilken bil du hyr, längd på bilhyran samt om det pågår någon kampanj just då.


Tack vare medlemskapen får du alltid en uppgradering ifrån den bokningsklass du bokat, till en högre klass utan extra kostnad. 


Och försäkringen på hyrbilen? Sedan jag skaffade mitt Platinum har jag inte behövt välja till någon extraförsäkring någon gång, tack vare reseförsäkringen som ingår i Amex Platinum. Bara där har jag sparat ett antal tusenlappar!!


Klicka här för att läsa exakta villkor för Platinum reseförsäkring

Amex Experiences

När du skaffar ditt Amex Platinum ska du även ladda ner appen Amex Experiences! Det är härifrån du får en rejäl översikt gällande ditt Platinummedlemskap. Här presenteras även olika erbjudanden, kampanjer, aktiviteter och mycket mer!


Under det senaste åren har det bl.a. förekommit tre st kampanjer på matbutiker där en viss summa har krediterats på fakturan. Under våren 2021 pågår en kampanj på Ica, Coop, Willys, Uber Eats, NK Stockholm och NK Göteborg där man som Amex huvudkortmedlem kan handla för totalt 2500 kr och få denna summan krediterad på fakturan. Det innebär i praktiken att man får sitt Amex Platinumkort "gratis" i nästan fem månader!


Jag har även via Amex Experiences provat på ett erbjudande om att ha Dagens Industri i tre månader. Normalt sett kostar en prenumeration 399 kr i månaden men var nu alltså gratis i tre månader. Jag sparade alltså 1197 kr vilket motsvarar ytterligare två månadsavgifter!


Exempel på andra erbjudanden är t.ex. prova på Indoor Golf på RUFF i Stockholm, 25% på matnotan på La Girafe på Kungsholmen samt 25% på SMEG:s produkter (med vissa undantag)!


Med andra ord. I mina ögon bidrar faktiskt Amex Platinum att jag trots månadskostnaden i det närmaste tjänar pengar på att inneha mitt Amex Platinum!

Prioriterad säkerhetskontroll

På många flygplatser runt om i världen finns det prioriterade säkerhetskontroller, så kallade Fast Track. De är ofta knutna till en speciell flygbolagsallians eller en viss kabinklass. T.ex. Kan man som Eurobonus Gold använda Fast Tracken i Köpenhamn oaktat om man åker i ekonomi eller i business med SAS. Om man som resenär reser med olika flygbolag och inte innehar en särskild status hos något av flygbolagen man reser med, är Amex Platinum att rekommendera.


Tack vara Amex Platinum får man tillgång till den prioriterade säkerhetskontrollen på Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter och Malmö Sturup flygplats oavsett vilket flygbolag man reser med och oavsett kabinklass. Det innebär alltså att man kan köpa den billigaste biljetten och ändå använda "högstatusförmåner" som prioriterad säkerhetskontroll. Detta underlättar såklart inledningen på resan, särskilt i semestertider. Dessutom hinner du kanske inom Amexloungen på Arlanda Terminal 5 för lite mat och dryck innan flygresan!

Extrakort ingår

I Platinummedlemskapet ingår ett extrakort utan kostnad. Det kan du ge till en familjemedlem eller kompis. Förmåner som reseförsäkring ingår inte i extrakortet, däremot får extrakortinnehavaren loungetillgång och kan beställa ett separat Priority Pass-medlemskap. 

Riktigt vass reseförsäkring!

Förutom en hel del härliga förmåner såsom flygplatslounger, och högre bonusnivåer inom vissa hotellprogram ingår en riktig bra reseförsäkring. Den innehåller bl.a. en självriskeliminering när man hyr bil. En annan riktigt bra sak med reseförsäkringen är ersättningen vid försenat bagage. Om ditt bagage blir mer än 4 timmar försent, får du upp till 4000 kr i ersättning!


Läs mer om försäkringen här


Poäng på alla köp

Alla köp du gör med ditt Amex Platinum genererar Membership Rewardspoäng, 1, 2 eller 3 poäng per krona (1 poäng per krona vid vanliga köp, 2 poäng per 1 krona vid köp på utvalda ställen och 3 poäng per krona vid köp i utländsk valuta). De poängen kan du sedan välja att använda till nästan vad du vill. T.ex. kan du föra över dina poäng till SAS Eurobonus där 12 Membership Rewardspoäng blir 1 Eurobonuspoäng. Du har även möjlighet att föra över dom till diverse hotellprogram och andra flygbolag. Du kan även använda dina intjänade poäng till att delbetala din faktura ifrån Amex.

Ingen bindningstid

Amex Platinum har ingen bindningstid, utan kan sägas upp när du så önskar. Varje månad kommer en räkning på dina inköp och så länge du betalar räkningen innan sista betalningsdatum, betalar du ingen ränta på dina inköp. 

Mitt Platinum

När jag valde att skaffa American Express Platinum, vägde jag vad jag skulle få, gentemot vad jag skulle få betala. Kortet är utan månadsavgift de tre första månaderna, och därefter kostar kortinnehavet 550 kr i månaden. Det jag tänkte på när jag skaffade mitt kort, var om kortet verkligen var värt 550 kr per månad? Nu när jag har använt kortet sedan september 2017, anser jag att Platinum är värt vartenda krona. Tack vare tillgången till olika lounger, hyrbilsförsäkringen och den högre statusnivån på flera hotellkedjor har jag med råge sparat in kortavgiften. 


För att ta ett exempel. När jag åkte till Los Angeles i december 2019, ville jag som vanligt ha fullt skydd på hyrbilen jag hyrde. Tack vare Platinumkortet, slapp jag en extraförsäkring på c:a 1500 kr, vilket i praktiken innebar kostnaden för kortet i tre månader. 


Under min resa till Hong Kong i juni 2018, bodde jag två nätter på Marriott. Där fick jag gratis frukost två dagar samt grillbuffé på kvällarna i hotellets lounge. Bara där sparade jag c:a 1500 kr tack vare, att jag genom Amex Platinum, blivit guldmedlem i Marriotts medlemsprogram. 


Om jag slår ut vad jag sparar på hyrbilsförsäkringar, mat på flygplatser, hotell mm, bidrar Amex Platinum till att jag helt enkelt sparar pengar, trots månadsavgiften på 550 kr!

Har du frågor kring hur jag använder Amex Platinum?

Tveka inte att höra av er om ni har frågor eller funderingar kring hur jag använder mitt Amex Platinum?


Kontakta mig gärna via mitt frågeformulär för att få tips och trix kring hur jag använder mitt Amex Platinum och hur kortet kan ge flera fördelar både på resor och i vardagen!