Välkomna till Lufthansa First Class!

Unik juvel men närmre än du tror!

Långt ifrån alla flygbolag erbjuder sina resenärer att flyga i First Class, eller första klass. Varför säger man ens First Class? Ja, på svenska heter det första klass såklart, men många frekventa resenärer och flygbolag, använder gärna den engelska termen First istället.

Dessutom finns det olika First Class beroende på om man åker inrikes i USA eller longhaul ifrån Europa, det vill säga flygningar till t.ex.  Asien, Amerika eller Afrika. I USA kallar United sin inrikesstol längst fram i en Boeing 737 för inrikes first, när den egentligen bara är en större economystol och det serveras fri dryck och mat. Så det kan alltså vara skillnad på First och First. På denna sidan kommer jag att fokusera på en riktig kronjuvel, nämligen Lufthansas First Class, eller Första klass, som enligt mig är en riktigt bra produkt!

Det kan låta svårt och kännas avlägset att få komma iväg på en resa i första klass med något flygbolag, men sanningen är faktiskt den att det är lättare än man tror. Det enda som behövs egentligen är ett antal eurobonuspoäng, c:a 2000 kr i skatter och om man har, en 2-4-1 voucher ifrån American Express (för att halvera poängpriset på resan). Redan från 87 500 eurobonuspoäng kan en person komma iväg på en resa i First Class med Lufthansa eller Star Alliance till t.ex. Nordamerika. 


På denna sida kommer jag därför att berätta om själva förstaklasskabinen hos Lufthansa, allting runtomkring från flygplatsupplevelsen till hur du som poängsamlare kan få komma iväg på en resa i första klass. Antingen med Lufthansa eller med ett annat flygbolag inom Star Alliance.

Det är dags för start i Lufthansa First Class!

Det börjar på flygplatsen!

På Frankfurts flygplats finns det två alternativ för passagerare som flyger i första klass med Lufthansa. Det ena alternativet är att checka in i Terminal 1 i en särskild incheckningsdisk för första klass, och sedan tillbringa tiden innan flygningen i First Class Lounge, FCL. Servicen och de tjänster som erbjuds är i princip samma som i nedan beskrivna First Class Terminal, men den enda skillnaden är att First Class Lounge har en mycket trevlig utsikt mot många av flygplanen på Frankfurts flygplats!


Alternativ två är att checka in i en helt egen terminal, avsedd enbart för passagerare som reser i första klass med Lufthansa. Den heter Lufthansa First Class Terminal, som förkortas FCT och ligger två minuters promenad från termnal 1. Hit kommer man som passagerare antingen med bil, eller till fots. 

Innanför ingången till FCT infinner sig hotellkänslan mer än flygplatskänslan. Incheckningsdiskarna är prydligt uppradade och en Lufthansamedarbetare möter dig och kommer även att vara den som tar dig igenom incheckningen, via säkerhetskontrollen, in i terminalen. Lufthansamedarbetaren blir din personliga assistent under hela vistelsen i FCT och när det är dags att boarda din flygning, kommer denne och hämtar dig. Du behöver inte tänka på någonting alls inne i FCT, personalen sköter allt för dig!

Mat & Dryck

Mat och dryck inne i FCT

Inne i FCT finns det en bar- och en restaurangdel.


I restaurangdelen finns det bord och stolar för två eller fyra personer. Vid frukost är det ett utbud som liknar frukostbuffén på ett större hotell. Den innehåller bl.a. müsli, färska frukter, olika pålägg, flera sorters bröd och en varmbuffé med diverse rätter.

En hel del som inte finns framdukat i frukostbuffén finns även att beställa ifrån en meny, t.ex. äggröra eller stekta ägg. 


När lunchen och middagen serveras dukas, istället för frukost, en buffé fram innehållandes olika rätter på olika dagar. Ofta finns flera olika alternativ, t.ex. kött, fisk och vegetariskt. Och såklart, finns desserterna. Allitfrån fruktsallad, till créme brulée och chokladkaka. Även till lunchen och middagen går det att beställa mat ifrån A la cartemenyn, om inget som redan är framdukat lockar. När jag besökte FCT passade jag på att prova färsk sparris med potatis. 


Ifrån baren går det att beställa det mesta i dryckesväg, både öl, vin, champagne, läsk och olika drinkar.

En bartender ordnar drycken du beställer och serverar den till den plats du sitter på, oavsett om du sitter i restaurangen, ute i terminalen eller i cigarrloungen.

Koppla av i FCT

Sov en stund, ta en dusch eller varför inte ett bad?

Utöver förstklassig mat och dryck bjuder FCT även på en rad olika möjligheter att kunna koppla av till det att din boarding ska påbörjas. Det finns även möjligheten att boka ett av flera vilorum, vilket är mycket uppskattat om man har några timmar mellan sina flighter, oavsett om man anlänt med, eller ska resa iväg i, Lufthansa First Class.


Är man utvilad, eller bara vill fräscha upp sig, finns möjligheten att ta en dusch, eller till och med ett bad. Säg bara till personalen att du önskar duscha eller bada, så får du ett nystädat bad- eller duschrum inom ett par minuter. Självklart beroende på hur många som vill nyttja faciliteterna samtidigt. Om det är kö, blir du uppskriven på en lista och blir hämtad när det blir din tur. 


Om du är sugen på cigarr finns det en del av FCT som heter Cigarrlounge. Det är en separat del av FCT med cigarrer där de som önskar, kan prova olika cigarrer samt ta en drink. 


Och du, glöm inte att få med dig en badanka, som är ett samlarobjekt ifrån någon av Lufthansas Firstclasslounger eller First Class Terminal. Många som reser med Lufthansa First Class samlar på badankorna som ett bevis på att de har besökt FCT eller FCL.

Din bil är redo för avfärd till flygplanet

Du behöver inte gå

Oavsett om du sitter i FCT eller FCL, kommer din personliga assistent och hämtar dig när det är dags att åka till flygplanet. Du behöver alltså inte hålla reda på avgångstiden eller att vara vid gaten i tid för boarding. 


Orden "Sir, Your car is ready" signalerar till dig att det är dags att ta din väska och följa med din assistent till det sista stoppet, Passkontrollen (om du ska åka utanför EU.) Om du ska åka inom Europa behöver du inte visa ditt pass. Personalen kontrollerar ditt boardingkort en sista gång och visar vilket bil som kommer att köra dig till ditt flygplan. 


Beroende på vart ditt flygplan är parkerat på flygplatsen, tar transporten olika lång tid. Men oavsett var ditt flygplan står, behöver du inte oroa dig. Planet avgår inte utan dig.


Vid ankomst vid gaten, blir du ledsagad av chauffören upp till flygplanet. Du behöver inte stå i kö med andra resenärer, då du får gå före i kön, oftast med en egen ingång enbart för första klass- och businessresenärer. Ombordupplevelsen

En oförglömlig upplevelse!

När man kliver ombord på Lufthansas flygplan och kommer in i förstaklasskabinerna, möts man av något man sent kommer att glömma. Inte nog med att det sitter röda rosor på väggarna och vid sätena. Kabinen är stor, ljus och den är enbart till för dig som reser i första klass. I Firstkabinen arbetar minst två flygvärdinnor för att ge dig den bästa tänkbara servicen. Extra trevligt är det när personalen ombord dessutom tilltalar dig med namn.

Allt du behöver ombord

När du har funnit din plats ombord på flygplanet, fått din välkomstdrink och satt dig till ro, kommer en ur kabinpersonalen med ditt ombordkit samt en pyjamas. Under resan finns möjligheten att fälla ditt säte till en säng, och vill du då inte sova i dina egna kläder, kan du byta om till den pyjamas du får av kabinpersonalen. I den lilla väskan finns hörselproppar, tandborste, kam och lite andra småsaker som gör reseupplevelsen ännu bättre. 

Du kan komma hungrig

Strax efter du har kommit ombord på flygplanet, får du en matmeny och en vinlista / dryckesmeny. Du kan under hela flygningen beställa mat och dryck, och allting ingår i din flygbiljett. Huvudrätterna serveras med ett antal för- och efterrätter. Förutom huvudrätterna som serveras kan man beställa bl.a. hamburgare eller sallad, under hela flygningen, oaktat om det pågår servering just då eller ej.

Du som resenär är i fokus

Min känsla av hela resan med First Class, är att från första till sista stund, av din reseupplevelse, är det du som resenär, som är i fokus. Jag hörde aldrig ordet nej av någon ur personalen, varken i FCT, FCL eller ombord på flygplanet. Lufthansapersonalen gör allt de kan för att du ska ha det så bra som möjligt och för att tillgodose dina önskemål. Lufthansa First Class är hittills den bästa flygupplevelsen jag har varit med om!

Hemresa i First Class

FCT eller FCL?

Har du även bokat din hemresa i First Class med Lufthansa, och landar i Frankfurt eller Munchen kan du utnyttja First Class Terminal (Frankfurt) eller First Class Lounge (Frankfurt och Munchen). Förutsättningen är att du flyger vidare med Lufthansa, Swiss eller Austrian Airlines.

Efter att ha flugit ifrån t.ex. Los Angeles, Washington eller Tokyo, och du landar i Frankfurt eller Munchen, kan det vara skönt att ta en dusch eller ett bad i väntan på ditt nästa flyg. Om du bokar en resa i First Class med dina eurobonuspoäng har du dessutom möjligheten att sy ihop dina flygningar så att de passar det reseschema, enligt gällande regler, som du själv önskar. När jag bokade min resa i First Class med Lufthansa, valde jag att ha c:a fyra timmar i Frankfurt mellan min ankomst ifrån Chicago och min avgång mot Köpenhamns flygplats Kastrup. Resan mellan Frankfurt och Köpenhamn valde jag att flyga med Lufthansa då det fanns lediga bonusbiljetter däremellan samt för att jag skulle kunna utnyttja FCT och FCL. När jag anlände till Frankfurt gick jag till FCL inne i Terminal 1 för att sedan gå vidare mot First Class Terminal. Eftersom jag anlände med Lufthansa First Class, och flög vidare med Lufthansa, kunde jag utnyttja faciliteterna även på hemresan. Och vad var det bästa? Såklart fick jag skjuts till mitt flyg mot Köpenhamn. Planet stod långt ut på plattan, och var en såkallad bussgate. Det innebar att alla passagerare fick åka buss till flygplanet, men eftersom jag hade varit i FCT innan flygningen, fick jag åka egen bil.

Hur bokar jag en bonusresa i Lufthansa First Class

Boka en resa i Lufthansa First Class med dina eurobonuspoäng!

Skillnaden på att boka en bonusresa för poäng i Economy, Business eller First Class, är inte så stor. Tillvägagångssättet är detsamma, man använder samma typ av poäng (även om summan kan variera), samma 2-4-1 voucher, och man ringer samma telefonnummer till SAS i Tallinn för att få hjälp med sin bokning.

Det som kan krävas är dock lite mer letande då det finns färre First Classbiljetter, än t.ex. i ekonomiklass. I vanliga fall släpper Lufthansa sina bonusplatser i First Class, för medlemmar i Eurobonus, 14 dagar innan avresa men det går ibland att hitta biljetter längre fram än så, med lite letande och med hjälp av SAS i Tallinn.

Ett bra tips är att t.ex. göra en bokning till destinationen du ska resa till med ett Star Alliancebolag i businessclass, och helt enkelt hålla utkik om det släpps biljetter i First Class på samma rutt. Det går då enkelt att boka om en redan bokad bonusresa, om du har använt en 2-4-1 voucher (och vouchern fortfarande är giltig) ifrån Amex och eurobonuspoäng. Skulle det inte dyka upp biljetter i First Class, får du ändå en skön upplevelse i Business Class! Kostnaden för en ombokning är 150 sek per biljett och resenär. Klicka på bilden nedan för att lära dig hur du bokar en bonusresa med Star Alliance!