Boka bonusresor med Star Alliance

Som du tidigare har kunnat läsa här på Poängresan.se kan du använda dina eurobonuspoäng för att flyga med SAS inom Sverige, Europa eller USA/Asien. En av fördelarna med att SAS är anslutet till Star Alliance, är att dina intjänade eurobonuspoäng även går att använda för flygningar med alla andra anslutna Star Allianceflygbolag. Antingen kan du använda poängen för att flyga till en destination dit SAS inte flyger, alternativt att du helt enkelt vill prova ett annat flygbolags flygplansmodell, kabin eller att flygtiderna helt enkelt passar dej bättre. Grunden är fortfarande att du kan tjäna ihop dina eurobonuspoäng, och sedan använda de som betalning för dina poängresor med ett bolag inom Star Alliance. Även din ihoptjänade 2-4-1 voucher (med Amex Premium och Amex Elite) gäller för användning inom Star Alliance.

Ett antal skillnader med att boka med SAS eller övriga Star Alliancebolag

Till att börja med finns det ett par skillnader du bör känna till om du har för avsikt att boka poängresor med ett Star Alliancebolag istället för med SAS. Det är bra att känna till dessa då det skiljer bl.a. på antalet poäng som behövs för en resa, flygskatten och eventuella tillägg samt hur du bokar dessa biljetterna.

Den första, och kanske mest synliga skillnaden, är att det skiljer i kostnad på antalet poäng för en resa med ett Star Alliancebolag istället för med SAS. Själva poängkostnaden för resan är samma inom hela Star Alliance, så det spelar ingen roll vilket bolag du väljer att flyga med. Det innebär att själva poängkostnaden för att åka ifrån Europa till Nordamerika, är samma om du åker med Lufthansa, Air Canada eller United Airlines. Det som kan skilja de olika bolag emellan är kostnaden för skatterna, restid och såklart rutten.


Som du ser i tabellen nedan, så skiljer priserna något ifrån SAS poängpriser. T.ex. så kostar en resa med SAS i economy 60 000 poäng ifrån Europa till Nordamerika, medan det kostar 70 000 poäng med ett annat bolag inom Star Alliance. 

Tabell hämtad ifrån sas.se

Halva priset med en 2-4-1 voucher

Har du ett American Express Premium eller Elite Credit Card? Har du handlat för mer än 150 000 på ett kalenderår? Isåfall kan du använda din 2-4-1 voucher när du bokar din poängresa, även inom Star Alliance. Om du funderar på att boka en resa i Businessclass med t.ex. Lufthansa ifrån Europa till USA, kostar en sådan resa 130 000 eurobonuspoäng per person. Med en 2-4-1 voucher, kommer resan istället att kosta 65 000 poäng per person, för upp till två resenärer. Om du har 130 000 poäng, och en voucher, kan du åka två personer till poängpriset av en. Vouchern är synlig digitalt hos SAS när du gör din bokning. Om du samlar ihop 87 500 poäng och en voucher, kan du boka en resa för dig själv med Lufthansa First Class mellan Europa och Nordamerika, en upplevelse som få flygbolag överträffar! 

När det kommer till flygskatterna för din poängresa, är skillnaden större för en bonusresa du gör med ett bolag inom Star Alliance, gentemot med SAS. Om du bokar en bonusresa hos SAS betalar du enbart flygskatten, som kan vara enbart några hundralappar för en resa i Businessclass mellan Köpenhamn och New York. För en bonusresa med Star Alliance skiljer sig kostnaden för flygskatt och bränsleavgift beroende på distansen du ska flyga, hur många segment resan innehåller samt bokningsklassen du ska åka i. Du får således betala lite mer än vad du får göra med SAS, däremot så får du en avsevärt mycket billigare flygbiljett än vad du skulle betalat om du köpt biljetten för pengar.

Dags att hitta dina biljetter!

Det är nu dags att läsa om hur du kan hitta dina flygbiljetter och söka tillgänglighet kring när du vill åka. Beroende på vart du vill åka och när, kan det faktiskt finnas en relativt god tillgänglighet på bonusbiljetter eftersom du har ett större antal flygbolag (Star Alliance) att välja emellan. Dessutom, är det lättare att "sy ihop" en egen resa då du kan boka upp till åtta flighter på din resa. Det innebär att du t.ex. kan åka Köpenhamn - Frankfurt - New York - Las Vegas om du vill åka i en specifik kabin, t.ex. Lufthansas första klass. Förutsättningen är att det finns bonusplatser på respektive flygning.


Bokningen av en bonusresa kan ske på ett par olika sätt. Antingen kan man som poängsamlare enkelt boka en bonusresa via SAS hemsida och bokningstjänsten för Star Alliance Bonusresor. Då kan man relativt enkelt skriva in varifrån man vill flyga och till vilken destination. Sedan söker man fram en bonusresa på precis samma sätt som man gör vid en bokning med SAS. Vid bokningen kan du enkelt välja på de olika flygvägar, kabinklasser och mellanlandningar som erbjuds. Dessutom ser du enkelt med vilka bolag resan sker och du kan snabbt och enkelt få igenom din bokning.


Om du istället skulle vilja skräddarsy din resa och kanske välja till lite olika rutter eller flygbolag, eller kanske ha ett uppehåll på max 24 timmar på någon ort? Då ska du fortsätta läsa nu. Här kommer du kunna läsa om hur man bokar en bonusresa via SAS bokningstjänst på telefon 08-797 40 40. Via telefonbokningen kan du få hjälp att utföra bokningar för bonusresor med flygbolag inom hela Star Alliance. SAS bokningstjänst på telefon utför bokningar åt de kunder som innehar en Amex "2-4-1 voucher" och kan således applicera denna på en bokning för en bonusresa för upp till två personer.


Det första jag brukar göra när jag bokar bonusresor med Star Alliance är att jag själv tittar runt lite på olika sidor för att få se vilka rutter jag vill åka, vilka flygbolag som flyger aktuella sträckor och kanske till och med med vilka flygplanstyper, då kabinerna kan skilja även mellan olika flygplanstyper inom samma flygbolag.

Jag kommer därför börja med att visa hur man kan göra för att leta fram bonusbiljetter inom Star Alliance Detta sättet är dock mer avancerat än att t.ex. söka fram olika segment på SAS hemsida och en viktig sak man ska komma ihåg är att alla tillgängliga platser inte alltid släpps åt Eurobonusmedlemmar. Däremot ger sökningarna jag gör ett bra idé om vilka flighter som finns.


Fortsätt scrolla ner!

Var ska du leta för att hitta tillgängliga bonusbiljetter?

Det finns en hel del olika verktyg på internet för att hitta bonusbiljetter med olika Star Alliancebolag. Ett vanligt sätt är att man går in på något flygbolags egna hemsida, registrerar sig i deras medlemsprogram, och därefter söker tillgänglighet på det flygbolagets bonusbiljetter. Personligen brukar jag använda United Airlines hemsida, då den är lättanvänd, har en bra översikt på biljetter samt att jag kan använda den utan att behöva registrera mig som medlem på deras hemsida. Här nedan kommer jag därför att berätta lite om hur Uniteds hemsida fungerar och hur man kan söka fram bonusplatser.

Uniteds hemsida kan användas för att boka både vanliga betalbiljetter med olika flygbolag inom Star Alliance med utgångspunkt på Uniteds egna segment alternativt codesharebiljetter. Det går såklart även att boka bonusplatser om man är med i Uniteds egna bonusprogram Mileageplus.


Däremot kan vi eurobonusmedlemmar använda samma tjänst för att söka fram olika bonusplatser, dock utan att göra en bokning. Som du kan se på bilden här ovan innehåller United sida en sökruta, och här skriver du in datum, avreseort samt destination / delmål samt om det är en bonusbiljett du reser på. I detta fallet ska just rutan "Book with miles" vara ibockad.


Även om du ska göra en tur- och returresa är det enklast att hitta tillgängliga flighter genom att söka fram respektive flygning var för sig. Börja med att fylla i avresedatum och ifrån vilken flygplats du vill åka. Det kan var lite svårt att veta vilka flygbolag som reser ifrån vilka flygplatser och vilka datum. Därför får man räkna med sitta och leta lite, just när det kommer till att boka bonusbiljetter via Star Alliance.


Som exempel här har jag valt att åka ifrån Köpenhamn till Singapore. Eftersom jag är en flygnörd som älskar att flyga och tillbringa flera timmar på en flygplats, kommer jag att flyga en liten omväg istället för att flyga raka spåret. Dessutom kan det vara så att en viss kabinklass eller en viss flygplanstyp inte finns på den flighten som är kortast, och då får jag välja att åka via någon plats, som i detta fallet via Shanghai och Bangkok. Jag vill på denna resan boka en resa Lufthansas Business Class.


För att hitta lediga bonusplatser väljer jag först lufthansaflighten ifrån FRA - PVG. FRA och PVG är flygplatskod som betyder Frankfurt och Shanghai Pudong-flygplatsen. Alla flygplatser har en egen kod, t.ex. London Heathrow LHR och Stockholm Arlanda, ARN. Det går lika bra att skriva i namnet på en stad, och sedan välja aktuell flygplats. Tänk på att det kan vara bra att variera mellan flygplatserna då vissa flighter inte dyker upp, om en stad har flera flygplatser och ett visst flygbolag enbart trafikerar en av flygplatserna.

När jag söker fram bonusbiljetter, kan jag använda både stadens namn jag vill åka till och från, samt den speciella flygplatsens namn, i detta fallet FRA och PVG. Genom att skriva Shanghai, alltså staden, skulle jag vid behov kunna välja flera olika flygplatser i just den staden, om det finns flera att välja på. Ett exempel på detta är New York, där det finns tre stora flygplatser; Newark, La Guardia samt John F Kennedy.


Något som dock kan uppstå är t.ex. att du får flyga via en flygplats för att komma till en annan. Ta exemplet att du vill åka till New York men det finns enbart bonusplatser till Washington. Då kan du behöva mellanlanda och sedan fortsätta inrikes med t.ex. United för att komma till din slutdestination.


Efter att jag har valt avreseort och destination, väljer jag sedan datumet för min utresa. Eftersom jag har valt en enkelbiljett (än så länge enbart för att hitta flighter lättare) ska det bara finnas ett datum i rutan för utresa. 


Därefter väljer jag antal passagerare, och eftersom jag ska åka själv, väljer jag 1 till antalet. 


Jag är, som jag skrivit här ovan, bl.a. sugen på att prova First Class på Lufthansas Airbus A380 och väljer därför First i rutan för kabinklass. Jag kommer dock ändå att få upp flera olika bokningsklasser, om de finns tillgängliga. 


Det sista viktiga jag gör innan jag söker fram min resa, är att bocka i rutan "Book with miles". Den rutan gör att jag söker fram bonusresor istället för resor för pengar. Jag trycker sedan på sök!


Du kommer se en ruta där du blir ombedd att logga in. Är du inte med i Uniteds bonusprogram, kan du bara klicka bort rutan i ena hörnet, så fortsätter sökningsförfarandet.

Det viktiga är att hålla utkik i rutan "Business Saver Award" om det är businessbiljetter du letar efter, då det är dessa som är bokningsbara för Eurobonusmedlemmar. Likadant om man vill åka i First Class, då är det "First Saver Award" biljetter man ska hålla utkik efter. Finns det valbara biljetter i Economy, är dessa i regel alltid bokningsbara.

När sökresultatet har laddats ser jag en hel del olika alternativ på resor. Avgångstider, flygbolag, restid och antalet mellanlandningar. Under fliken "Details" ser jag mer detaljerat vilken flygplanstyp som trafikerar respektive sträcka, och vilket flygbolag som flyger vilken del. Eftersom denna sökningen innefattar Star Allianceflygningar mellan Frankfurt och Shanghai, får jag upp flera olika förslag på sträcka, kabinklass och restid. Eftersom jag ser att just den flighten jag har valt ut har tillgång i Lufthansa First Class, väljer jag just den flighten.


För att kunna göra en bokning är det viktigt att jag antecknar vilket datum jag har hittat en tillgänglig bonusresa, och flightnumret. I detta fallet är det den 3:e oktober, och flighten heter LH 728. För att underlätta min bokning, skriver jag ner uppgifterna på ett papper. Utresa: 3 oktober, FRA - PVG LH728.


För att sedan söka nästa ben på flygningen, i detta fallet från Shanghai till Singapore väljer jag att göra likadant, men i detta fallet skriver jag in Shanghai som avreseort och Singapore som slutdestination. I mitt fall vill jag göra ett kort stopp i Bangkok på vägen till Singapore och skriver därför först in Shanghai - Bangkok i sökrutan, för att hitta lediga bonusplatser mellan dessa två platser först. Ett par olika alternativ dyker upp och tittar man under fliken "Details" ser man bl.a. vilken flygplansmodell som trafikerar aktuell sträcka. I detta fallet vill jag prova Thai Airbus A350 eftersom den har en nyare businesskabin än vad de äldre flygplanen i flottan har. Hur vet jag detta? Det är bara att använda Youtube och google för att få en bra bild av hur kabinen ser ut. När jag hittat en passande flight, gör jag likadant som jag gjorde med utresan, jag skriver ner flightnummer och tider. I detta fallet TG663 avresa 07:30 - ankomst 11:05.


Det viktiga är återigen att hålla utkik i rutan "Business Saver Award" om det är businessbiljetter du letar efter, då det är dessa som är bokningsbara för Eurobonusmedlemmar. Likadant om man vill åka i First Class, då är det "First Saver Award" biljetter man ska hålla utkik efter. Finns det valbara biljetter i Economy, är dessa i regel alltid bokningsbara.

Varför väljer jag förresten att flyga via Bangkok? Det är av två anledningar. Dels för att jag vill prova en för mig ny flygplanstyp, Thai Airbus A350 i Businessclass, och dels för att jag vill hinna uppleva fler platser under min semesterresa. Bonusresor med Star Alliance tillåter att man har upp till 24 timmar på respektive plats fram till sin slutdestination. Det innebär alltså att jag hittills har 22 timmar i Shanghai, och ett antal timmar i Bangkok. Hade jag velat hade jag kunnat stanna över natten och ta en morgonflight till Singapore, men jag vill gärna komma till Singapore samma dag och nöjer mig därför med 10 timmar i Bangkok. Nästa steg är alltså att hitta en biljett till Singapore från Bangkok. Och här kommer jag att få använda SAS Bokningsverktyg för Star Allianceresor, då United inte fick upp några bonusplatser på just den rutten. Det är därför viktigt att man, som jag skrivit här ovan, söker bonusplatser på flera ställen.

I SAS Bokningsverktyg för bonusresor med Star Alliance, kan man på ett lika enkelt och överskådligt sätt som med United hemsida söka bonusplatser. Enda skillnaden är egentligen att med SAS Bokningsverktyg kan man som eurobonusmedlem även genomföra hela bokningen, inte bara hitta bonusplatser. Men det ska vi inte göra just nu, utan vi ska enbart hitta ett segment ifrån Bangkok till Singapore. Själva bokningen ska vi sedan göra på telefon, när vi har klart för oss vilka segment vi ska använda. Som ni ser i listan med flighter, finns det ett antal olika flighter och jag väljer den sena flighten som går 20:10, då jag dels kommer fram i rimlig tid till Singapore, och dels får prova Singapore Airlines nya Boeing 787-10 Dreamliner, även den i businessclass. Jag klickar på "i" knappen för att få fram tider och flightnummer och antecknar ner mina uppgifter. Och nu är vi ju faktiskt framme på slutdestinationen! Nu återstår det bara att hitta hemresor, och såklart gör vi likadant. Och det är nu en av de bästa delarna med just bonusresor kommer. Vi har såklart en väldigt stor valmöjlighet att välja både rutt, flygplanstyp och flygbolag, under förutsättning att vi följer de bokningsregler som finns, samt att det finns lediga bonusplatser på de aktuella flighterna.


I mitt fall gör jag ett väldigt kort stopp i Singapore innan hemresan, varpå jag söker återresa redan den 7:e oktober. Även i detta fallet valde jag att söka hemresa med SAS Bokningsverktyg för bonusresor med Star Alliance. Jag valde att söka resor hem till Sverige via både Bangkok, Frankfurt och London, men hittade flera platser till just London. Självklart flyger Singapore till både Stockholm och Köpenhamn, men då jag vill prova Airbus A380 med Singapore Airlines, fick det bli London i detta fallet.

Nu har jag hittat de två långa resesträckorna, och också de som kan vara svårast att hitta. Inom Europa och Skandinavien är det oftast lättare att hitta bonusflighter, och därför började mitt bonusreseletande med att hitta de längre flighterna så att jag vet att jag kommer att komma iväg på någon resa överhuvudtaget. Men som ser ut just nu, börjar resan i Frankfurt? Hur kommer jag dit? Och ska jag avsluta resan i London?


Alltid när jag bokar bonusresor och vill flyga med Star Alliancebolag, väljer jag att börja med att hitta biljetter till den längsta rutten, och där det kan vara svårast att hitta biljetter. I detta fallet är det svårare att hitta First / Businessflighter mellan Frankfurt och Asien, än vad det är att hitta bonusbiljetter i SAS Go / Plus mellan Köpenhamn och Frankfurt. 

I detta fallet ville jag prova Lufthansas First Class på en Airbus A380. Därför valde jag att hitta en sådan biljett först, då det finns färre Firstclassbiljetter ifrån Europa och ut i världen, än vad det finns bonusresor inom Europa som kan ta mig ifrån min "hemmaflygplats" som i detta fallet blir Köpenhamn, till flygplatsen jag ska flyga ut ifrån. Det blir ingen skillnad i poängkostnad för att lägga på en extra flygning inom Europa, då poängkostnaden beräknas på världsdel / poängzon som du kan se i tabellen högre upp på sidan. Det som kan skilja sig lite grann, är flygskatterna för resan. 


Efter att ha fått fram mina resedatum med Lufthansa, väljer jag nu att hitta bonusresor med SAS ifrån Kastrup till Frankfurt. Jag kan använda mig av både Uniteds hemsida och SAS egna sökmotor för bonusresor. För att underlätta för mig själv, använder jag SAS sida för bokning av bonusbiljetter Köpenhamn - Frankfurt. I detta fallet kan jag välja att söka på både utresedatum och hemresa. Kom också ihåg att poängpriset som du nu ser på sas.se, är för att resa Köpenhamn - Frankfurt tur och retur, som om detta vore en separat resa. Den totala poängkostnaden att åka Köpenhamn - Singapore - Köpenhamn, är fortfarande 165 000 poäng i Business, och 225 000 i First Class. 

Den enda anledningen till att jag söker fram flighterna, är för att hitta lediga bonusplatser på de datumen jag behöver åka. Poängkostnaden läggs alltså inte ihop varteftersom sökningen sker, utan presenteras i slutet av telefonbokningen.

Min utresa ifrån Frankfurt till Shanghai är 17:10 på eftermiddagen, och jag väljer då att flyga med LH825 som avgår 09:55 ifrån Köpenhamn och ankommer 11:25 i Frankfurt. Eftersom min flight till Shanghai går 17:10 innebär detta att jag har c:a 6 timmar på mig att uppleva flygplatsloungerna i Frankfurt. Ett gott råd att tänka på vid bokning av poängresor, där du letar egna flighter för att sy ihop din resa, är att du ska se till så att det är gott om tid mellan flighterna, så att du inte riskerar att missa din avgång. Ibland kan medarbetaren vid resebokningen varna för att du får en kort anslutning, men det är alltid bäst att tänka själv, om tiden emellan är rimlig. Faktorer som kan påverka om du hinner med din anslutning är passkontroll, ny säkerhetskontroll, terminalbyte och gatebyte. Och det är framförallt skönt att slippa springa mellan gaterna för att hinna med!

På hemresan valde jag SQ308 ifrån Singapore till London. Den flighten landar klockan 15:40 lokal tid i London. Jag behöver således hitta en flight som går lite senare på kvällen, då jag både vill hinna uppleva någon härlig lounge på London Heathrow, och dels slippa stressa på flygplatsen. Flighten som går 18:30 ifrån London till Köpenhamn, SK1516, avgår 18:30 vilket ger mig nästan 3 timmar i London. Då hinner jag både ta en dusch i någon av loungerna, och äta en bit mat i t.ex. Singapores egna lounge, vilket har blivit någon av en favorit för mig på Heathrow. Kravet för access till loungen är dock att man avreser med en biljett i business / first med Singapore Airlines alternativt har Star Alliance Gold och avreser med en Star Allianceflygning. Eftersom jag avreser med SAS, och har Star Alliance Gold, kommer jag att kunna få access till Singaporeloungen.


Som ni ser är möjligheten att kunna sy ihop sin egna rutt, både en fantastiskt möjlighet och riktigt roligt. Det viktiga är dock att man håller sig regler som finns!

Dags att boka!

Det är nu dags att boka din bonusresa. Jag hoppas att du har dina flighter uppskrivna på en lapp eller i din telefon. Det gör det mycket enklare att boka via telefon.

Det du behöver för att ringa till SAS bonusresebokning:

- Din telefon, ring 08-797 40 40

- Ditt betalkort

- Informationen om önskade flighter

- Ditt eurobonusnummer, samt kod för telefonbokning. Om du 

  inte har en sådan, får du ett sms när du påbörjar bokningen.


När du ringer och vill boka flygresan, kan det underlätta för bokningsagenten att uppge flightnumrena du har skrivit ner, även om personen du pratar med söker fram aktuella platser. Tillförlitligenheten på de olika officiella sökmotorerna skulle jag vilja påstå är 98%-iga och ibland dyker de lediga platserna av någon anledning inte upp vid telefonbokningen.


Skatterna betalas genom att du uppger ditt kreditkortsnummer per telefon. Du kommer sedan att få en bokningsbekräftelse per mail, att du har en resa bokad! Resan kommer även att bli synlig i din SAS-app i din mobiltelefon.Totalkostnad:

97 500 eurobonuspoäng (för en passagerare)

1 st 2-4-1 voucher

1850 kr i flygskatt


Skatterna varierer beroende på vilken sträcka du väljer att flyga, antal stopp och flygbolag. Räkna mellan 1300-1700 kr i skatt per passagerare och flygbiljett.

Om du efter genomförd bokning kommer på att du vill göra en ändring i resan, t.ex. boka ett senare eller tidigare flyg, eller ändra rutt, kostar en ändring av biljetten 150 kr i avgift. Det som kan tillkomma, är också skillnaden i skatter, men det kan lika gärna bli billigare skatter beroende på vilken rutt du väljer och bolag, och isåfall får du tillbaka mellanskillnaden.


En bonusresa bokad på detta sätt, är alltid avbokningsbar upp till 24 timmar innan avgång. En påbörjad bonusresa kan inte ändras. Om du väljer att avboka bonusresan, får du tillbaka poängen, vouchern (om giltighetstiden inte passerat) samt de betalda skatterna om du avbokar resan inom 24 timmar efter att du bokat den. Om du skulle avboka senare än 24 timmar från bokningstillfället, får du tillbaka allt du betalat förutom 450 kr i serviceavgift, per biljett.


Oavsett om du vill boka en resa i economy, business eller first class, sker bokningen på samma sätt. Att boka en resa kan kräva att du sitter en liten stund för att hitta platstillgänglighet och resor till den destination du önskar. Men slutresultatet kan bli magiskt! Om du inte har tiden eller orken att sitta och leta egna segment, kan du självklart ringa SAS Tallinn för att få hjälp ändå. Den enda skillnaden är att du får färre förslag på routing och din valmöjlighet minskar avsevärt.


Kontakta mig gärna om du har frågor!Lycka till med din bonusresebokning!