Boka bonusresor med SAS

Enkelt bokningssystem med fasta poängpriser

Att boka en bonusresa med SAS är en enkel process som egentligen går till på samma sätt som vid bokning av en biljett betald för pengar, med den enda skillnaden att man vid bokning av en poängresa, bockar för en ruta vid biljettsökningen, att resan ska betalas med poäng istället för med pengar. Det viktiga är såklart att man har tillräckligt mycket poäng för att boka den biljett man önskar.

Poängpriset för en resa varierar ifrån 10 000 poäng till 100 000 poäng beroende på bokningsklass, avreseort och destination.

Resor inrikes inom Norden: 10 000 poäng för SAS Go och 20 000 poäng för SAS Plus

Resor inom Norden, ex. Sverige - Danmark: 20 000 poäng för SAS Go och 30 000 poäng för SAS Plus

Resor Norden till Europa: 30 000 poäng för SAS Go och 50 000 poäng för SAS Plus.

Resor ifrån Norden till USA eller Asien, 60 000 poäng för SAS Go, 80 000 poäng för SAS Plus och 100 000 poäng för SAS Business.

Ovan poängpriser är för en tur och returresa och flygskatter tillkommer. Flygskatten är olika beroende avreseort och destination, men t.ex. en resa i SAS Business ifrån Köpenhamn till San Francisco tur och retur, kostar c:a 450 kr.

Om man enbart vill boka en enkelresa, är poängpriset 60% av tur och returpriset. T.ex. Kiruna - Malmö, 6000 poäng.

Dags att påbörja din poängbokning!

Såhär ser SAS hemsida ut, där du ska göra din bokning. För att underlätta bokningen, se till så att du har loggat in på ditt eurobonuskonto (klicka på den vitblåa figuren i högre övre hörnet och logga in på ditt SAS-konto. Då ser du också hur mycket eurobonuspoäng du har, samt om du har några rabatter / kampanjer att utnyttja (mer om detta senare). Se till så att rutan för "Poäng" är ibockad innan du trycker på "Sök".

Ange Avreseort, Destination, samt önskade datum för avresa och hemresa, samt antal personer som ska resa. Tänk på att du måste ha poängen för det antalet personer du vill resa med för att kunna genomföra din resebokning. Söka fram biljetter kan du dock göra ändå. När du fyllt i alla uppgifter, klicka på SÖK!

När du har klickat på SÖK, kommer du till sidan du ser här nedanför. Det finns nu två alternativ, men för att boka en ren poängresa är det det övre alternativet som ska användas, POÄNG Bästa pris. Det är också vid sökning av dessa resor som dina eventuella rabatter ifrån American Express samt Fly Premium finns tillgängliga (vid sökning av SAS Bonusbiljetter.


Som du också ser nedan finns här ett flertal alternativ och i teorin kan man använda sina eurobonuspoäng på tre olika sätt för att boka bonusresor. Det undre alternativet, Poäng + Pengar, är ett sätt där man kan delbetala sin resa med poäng. Ofta kostar resan mer poäng men det är ändå möjligt. Skillnaden är att man vid detta bokningsalternativ tjänar nya eurobonuspoäng vid flygning med en sådan biljett.


Vid bokning av en ren poängresa finns det två alternativ. Det ena alternativet är en ren poängresa, så kallade SAS Bonus-biljetter. Där är poängkostnaden en fast kostnad oavsett om man åker till Asien eller USA och vid bokning av en sådan biljett tjänar man inga nya bonuspoäng. Poängkostnaden för det alternativet är mindre än nästa alternativ, "Vanliga biljetter för poäng".


När man bokar "vanliga biljetter för poäng" kommer poängkostnaden att vara avsevärt högre men det finns också en högre tillgänglighet på platser och reglerna vad gäller tillgång på bonusplatser, såsom att de släpps tidigast 330 dagar innan avresa, som gäller vid rena bonusbiljetter enligt Bästa Pris, gäller inte. Det går därför att hitta fler biljetter vid denna typ av bokning. Men en biljett till USA kan mycket väl kosta 300 000 eurobonuspoäng i SAS Business istället för 100 000 för en ren SAS Bonusbiljett. Skillnaden mellan dessa alternativ är dock att vid bokning av den dyrare poängbiljetten får man också nya baspoäng, vilket är intressant för den som jagar status i Eurobonusprogrammet. En annan sak som också skiljer mellan biljettyperna är reglerna för respektive biljettyp.


Vi kommer dock fortsatt i bokningsguiden fokusera på att boka rena bonusbiljetter enligt Bästa Pris - SAS Bonus-biljetter.


Som ni ser på bilden nedan finns det en guldprick och den ska vi se till att hålla utkik efter framledes. Det är nämligen biljetter märka med just guldpricken som är tillgängliga för bokningar av den billigare poängkategorin, alltså en SAS Bonusbiljett. Nu går vi vidare!

När det kommer till att välja sin bonusresa är valmöjligheten hög, beroende på platstillgång. Flest platser finns såklart i SAS Go (ekonomiklass) men det kan även finnas god tillgång i SAS Plus, och ju närmre resan närmar sig, ökar i de flesta fall även tillgången i SAS Business. När du har valt dina resedatum, ser du som i bildspelet nedan, olika biljettalternativ beroende på dag för avresa. Det går också att kombinera biljetterna så att du t.ex. flyger SAS Go på utresan och SAS Business på hemresan, istället för att flyga SAS Plus båda vägarna. Poängkostnaden skulle isåfall bli 80 000 poäng per person, eller 40 000 poäng om du reser själv med en halvaprisetvoucher.

Mellan sökrutorna för din resa och de tillgängliga bonusplatserna, finns dina personliga kampanjer och rabatter som du innehar, under rubriken TILLGÄNGLIGA VOUCHERS. Det kan bl.a. röra sig om en halvaprisetvoucher eller en Fly Premiumrabatt. Det står bl.a. hur många vouchers du har tillgängligt, och hur lång giltighetstiden är på den. Dessa rabatterna är enbart giltiga på SAS Bonusbiljetter. Om du är inloggad på ditt eurobonuskonto och du söker fram SAS Bonusbiljetter, kommer en eventuell Fly Premiumrabatt att synas direkt i sökningen. Om du istället bockar för rutan med American Express 50%, kommer poängrabatten att ändras till just 50% av originalpriset.

När du har valt de bonusplatser du vill boka och klickar på fortsätt, kommer till menyn för att fylla i dina uppgifter (eller någon annans). Här gör du precis likadant som vid en bokning av en vanlig pengabiljett. Även om du anger ditt eurobonusnummer, genererar just denna typen av bonusbiljetter (SAS Bonusbiljett) inga poäng för själva resan. Däremot kan det vara smidigt att ange ditt eurobonusnummer, så att bokningen dyker upp i din SAS-app!


Om du vill vara snäll, så kan du boka en bonusresa och ge bort till någon annan. Är ni två som reser? Isåfall anger du dina egna uppgifter först, och sedan din medresenär. Om du har loggat in på ditt eget eurobonuskonto, kommer dina uppgifter att fyllas i automatiskt under resenär 1.

Sista steget i bokningen! Nu återstår enbart betalning av resan, och såklart får du eurobonuspoäng även för skatterna du betalar! (förutsatt att du betalar med ett kreditkort som genererar eurobonuspoäng). Du tjänar dock inga poäng på själva flygningen.

Som du kan se här nedan, är det en bonusresa i SAS Business bokningen gäller. Och kostnaden i pengar: 428 kr!

(Värt att nämna är att jag vid just denna bokningen, inte applicerat någon rabatt alls. Hade bokningen redan varit rabatterad, hade det riktiga poängpriset stått här).

Bra att veta om din bonusresa!

Efter bokning

Du har rätt att välja sittplats både under och efter att din bokning är genomförd. Om du har bokat en bonusresa i SAS Business eller SAS Plus, ingår platsreservation i din bokning. Om du har bokat en SAS Go biljett, ingår såklart en sittplats, men om du vill välja en extra bra plats i Go kabinen, t.ex. med mer benutrymme, tillkommer en extra avgift (under förutsättning att du inte är Eurobonus Gold eller Diamond).


Fler fördelar med en bonusbiljett


Avbokningsbar

En SAS bonusbiljett är alltid avbokningsbar upp till 24h innan avresa. Vid avbokning får du tillbaka både flygskatter, poängen och vouchern, förutsatt att poängen och vouchern är fortsatt giltig. Har vouchern gått ut men inte poängen, får du enbart tillbaka poängen.


Märk att revenuebiljetter som betalas med poäng kan ha en avbokningskostnad beroende på biljettklass.

Ombokningsbar

Du har rätt att göra ombokningar, ändra datum, avreseort, flight, bokningsklass mm. fram till 24h innan avgång. Kostnaden för varje ombokning via telefon är 150 kr per biljett. En fördel kan därför vara att göra vissa ändringar online, t.ex. datum eller kabinklass. Då blir det ingen kostnad


Märk att revenuebiljetter som betalas med poäng kan ha en ombokningskostnad knuten till sig beroende på biljettklass.

50 % poängpris för barn

Barn mellan 2-11 år betalar enbart halva poängpriset för en bonusresa. Det innebär att du kan resa två vuxna och ett barn till USA i SAS Business för 150 000 poäng, med en 2-4-1 voucher samt barnrabatten.

Byta flygbolag på ena rutten?

Om du har en 2-4-1 voucher med ett Amex Premium eller Amex Elite, kan du kombinera flera olika flygbolag i bokningen. Om du initialt bokar SAS men hittar en biljett med ett annat Star Alliancebolag, kan du ändra ena rutten hos SAS bokningsservice.